SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKUPŠTINA
 
Na skupštini dioničara Pivovarne Laško i o ponudi Agrokora, ali samo za dionice Pivovarne Union
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.12.2011. - 14:48:00
Zadnja izmjena: 29.12.2011. - 16:03:03
LJUBLJANA - Pivovarna Laško (PL) sazvala je za 30. siječnja iduće godine skupštinu na kojoj će njeni vlasnici, među kojima su najveći pojedinačni dioničari Nova Ljubljanska banka (NLB) i državni fond KAD, među ostalim odlučivati o dokapitalizaciji, refinanciranju financijskih obveza te mogućoj prodaji dijela dionica Mercatora u portfelju te poslovne skupine.
Poziv sa dnevnim redom skupštine dioničara poslovna skupina Pivovarna Laško (PL) objavila je u četvrtak na internet stranicama Ljubljanske burze.

Prema dnevnom redu, najprije će se odlučivati o dokapitalizaciji PL-a. Pri tome su da dnevnom redu dva prijedloga. Jedan je prijedlog uprave PL-a da se kapital skupine udvostruči izdavanjem novih dionica do visine od 36,5 milijuna eura, te prijedlog KAD-a da se odobri dokapitalizacija u dva puta manjem iznosu. KAD je vlasnik 7,06 posto dionica Pivovarne Laško.

Na skupštini bi se trebalo odlučivati i o mogućem aranžmanu s bankama o refinanciranju PL-ovih kreditnih obveza budući da kompaniji iduće godine dolazi na naplatu oko 300 milijuna eura duga bankama.

Jedna od točaka dnevnog reda skupštine je i prijedlog uprave da se koncernu Agrokor prodaju PL-ove dionice Mercatora po cijeni 221 eura za dionicu.

Uprava, međutim, ne predlaže prodaju svih dionica Mercatora kojima raspolaže skupina PL nego samo onih u vlasništvu užeg dijela skupine, izuzimajući dionice ljubljanske Pivovare Union kao najvećeg pojedinačnog vlasnika Mercatora (12,33 posto). Prema tom bi prijedlogu za prodaju Agrokoru na raspolaganju bilo 8,43 posto Mercatorovih dionica.

Kako navode slovenski mediji, do skupštine PL-a bit će objavljeni i detalji od strane uprave Mercatora koji je najavio preuzimanje Pivovarne Laško.

Takva nedavna najava direktora Mercatora Žige Debeljaka u Sloveniji i dalje izaziva različite ocjene. Većinom se procjenjuje da je taj potez usmjeren na blokiranje koncerna Agrokor i njegove ponude za kupnju 52,10 posto dionica Mercatora koje su na međunarodnom natječaju nudile banke i PL, ali ima i mišljenja da je Debeljakova odluka bila promišljena i da štiti slovenske nacionalne interese.