SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Na Wall Streetu indeksi porasli, na europskim tržištima pali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.06.2017. - 08:40:46
LONDON – Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno, pri čemu su na Wall Streetu cijene dionica porasle, a na većini europskih burzi pale.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,05 posto, na 21.394 boda, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.438 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 6.265 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru nakon dva tjedna pada, pa su cijene Applea, Facebooka i Microsofta ponovno u uzlaznoj putanji.

Snažno su porasle i cijene dionica u zdravstvenom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora dosegnuo rekordne razine.

Taj je sektor neprestano rastao pet dana jer su se ulagači nadali da će Kongres uskoro prihvatiti prijedlog republikanaca o novom zdravstvenom zakonu kojim bi se nadomjestio nekadašnji tzv. 'Obamacare' i kojim se ograničavaju sredstva za zdravstvo te poticaji za privatno osiguranje siromašnijih.

No, pred kraj tjedna rast cijena u tom sektoru zastao jer sve više republikanskih senatora otvoreno poručuje da neće podržati novi prijedlog zakona.

S druge strane, prošloga su tjedna pale cijene dionica u bankarskom sektoru, premda su sve najveće američke banke prošle na godišnjem 'stres' testu Feda.

Doduše, neke su ostvarile slabije rezultate nego što se očekivalo, što je pokolebalo investitore.

Pod pritiskom je gotovo cijeli tjedan bio i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte na najniže razine u 10 mjeseci jer se ulagači plaše da će povećana proizvodnja u SAD-u i nekim drugim velikim proizvođačima umanjiti utjecaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje.

Ipak, na samom kraju tjedna taj se sektor uspio stabilizirati jer su se cijene nafte odmaknule od najnižih razina od prošloga kolovoza.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,5 posto, na 7.424 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.733 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,05 posto, na 5.266 bodova.

A na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 0,9 posto, na 20.132 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.