SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Na Wall Streetu indeksi stagnirali
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.05.2017. - 07:52:38
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer je oštar pad cijena dionica u energetskom sektoru anulirao uspon dionica kompanija koje su objavile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones oslabio je 0,03 posto, na 20.951 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,06 posto, na 2.389 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 6.075 bodova.

Najviše su jučer pale, prosječno 1,9 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte za gotovo 5 posto nakon naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće poduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Podršku tržištu pružili su, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju na 14,8 posto na godišnjoj razini, dok su prije početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izvješća, bit će to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Ulagače je ponešto ohrabrilo i 'zeleno svjetlo' zastupničkog doma američkog Kongresa novom prijedlogu zdravstvene reforme republikanaca, kojim se kani zamijeniti tzv. Obamacare.

Prijašnji pokušaji zamjene tog zakona, koji je već godinama republikancima trn u oku, nisu uspjeli, pa sada mediji pišu kako se radi o velikoj pobjedi predsjednika Donalda Trumpa. No, još slijedi velika bitka oko tog zakonskog prijedloga u Senatu.

"Ne znam da li se na tržištu novi zakon o zdravstvu smatra velikim uspjehom. Mislim da ulagači znatno više očekuju od plana o smanjenju poreza. Ako vlada ne uspije progurati zakon o zdravstvu, to će biti vrlo loše za najavljenu poreznu reformu", kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

Od 8. studenoga, kada je Trump izabran za predsjednika, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,7 posto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u posljednje vrijeme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti realizirati svoja obećanja.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na tržište jer najviše utječe i na odluke američke središnje banke o monetarnoj politici.

Nakon dvodnevne sjednice, u srijedu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svojem planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 60 posto izgleda da će Fed povećati te kamate već u lipnju.

Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porast će očekivanja o povećanju kamata u lipnju. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.248 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 posto, na 12.647 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.372 boda.