SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Na Wall Streetu novi rekordi, ulagači optimistični
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.02.2017. - 08:37:49
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima najvećih američkih trgovačkih lanaca i optimizmu ulagača zbog najavljenog smanjenja poreza.

Dow Jones ojačao je 0,58 posto, na 20.743 boda, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 5.865 bodova.

Nove rekordne razine indeksa zahvaljuju se usponu cijena dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a među najvećim su dobitnicama bile dionice trgovačkih lanaca.

Cijena Wal-Marta skočila je 3 posto, nakon što je najveći svjetski trgovački lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u četvrtom lanjskom tromjesečju. Iz istog razloga dionica Home Depota poskupila je 1,4 posto.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata bliži se kraju, a većina kompanija izvijestila je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku bila veća za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

"Sezona zarada bila je bolja nego što se očekivalo, a mislim da su se ulagači upravo tome i nadali, da zarade kompanija opravdaju visoke cijene dionica", kaže Peter Costa, predsjednik u tvrtki Empire Executions.

Optimizam ulagača zahvaljuje se i naznakama ubrzavanja rasta američkog gospodarstva, kao i najavama predsjednika Donalda Trumpa da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim sektorima.

Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 posto.

"Prošloga su tjedna u jednom razdoblju ulagači bili zabrinuti zbog mogućeg odstupanja Trumpove vlade od obećanih ekonomskih planova. No, te su zabrinutosti splasnule. Ako Trump provede najavljene planove, mislim da će ulagači pozitivno reagirati", kaže Rick Meckler, predsjednik u tvrtki LibertyView Capital Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,18 posto, na 11.967 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.888 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,34 posto, na 7.274 boda.