SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Nabujala ponuda iz SAD-a zadržala cijene nafte nadomak 51 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2017. - 14:53:37
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 51 dolara budući da su veće zalihe i proizvodnja u SAD-u neutralizirale utjecaj nastojanja vodećih proizvođača na čelu s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da ograniče opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,30 dolara. Znatnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 48,34 dolara.

Na kraju prošlog tjedna naftna je tržišta spustio opetovani skok zaliha u SAD-u, na novu rekordnu razinu, zasjenivši nastojanja proizvođača u sastavu OPEC-a i skupine neovisnih, uključujući Rusiju, da u skladu s dogovorom s kraja prošle godine ograniče opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini ove godine.

"Bit će zanimljivo pratiti kako će se OPEC-ova retorika mijenjati kako se cijene budu korigirale. Hoće li cijena biti jedini faktor pri donošenju odluke o eventualnom produljenju ograničenja opskrbe", primjećuje Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

OPEC-ova je zadaća teža jer cilja na smanjivanje zaliha a ne na postizanje određene cijene, dodaje on.

U međuvremenu su američki proizvođači prošlog tjedna ponovo povećali broj bušotinskih postrojenja, signalizirajući da im je proizvodnja iz škriljca ponovo postala isplativa.

Pozornost se sada okreće američkoj središnjoj banci i odluci o ključnim kamatnim stopama.

"U tjednu koji se nalazi pred nama bit će važnih priopćenja za tržište, ali ključna će biti reakcija na podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u", ističe Michael McCarthy iz sydneyskog CMC Marketsa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 49,81 dolar, te se smanjila 1,01 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.