SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDOSTUPAN
 
Nacionalna potjernica za Duškom Kneževićem
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 12.01.2019. - 19:28:20
PODGORICA - Za predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica, jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, piše Pobjeda.

Raspisivanje potjernice, kako prenosi taj list, uslijedilo je jer je policija, po nalogu Tužilaštva, utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Pobjeda iz više izvora saznaje da se Knežević i četvoro njegovih saradnika terete da su sa računa IBM banke na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorica bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010. godine.

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna.

Marko Nikolić je 2008. godine radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. godine glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do imenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013. godine.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.