SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Nada u poboljšanje odnosa između SAD-a i Kine podigla cijene nafte iznad 59 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.08.2019. - 20:41:33
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 59 dolara nakon pomirljivih tonova iz Washingtona i Pekinga koji su stišali bojazni od novog ciklusa carina na robnu razmjenu između dva vodeća svjetska gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,09 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 54,21 dolar.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da vjeruje da Kina iskreno želi sporazum. Potpredsjednik kineske vlade Liu He naglasio je pak da je Kina spremna riješiti spor "smirenim" pregovorima, što je umirilo globalna tržišta.

"Iako se raspoloženje možda popravilo i cijene su jutors porasle zahvaljujući stišavanju napetosti i očekivanju primirja u trgovinskom ratu, američko-kineski trgovinski sukob neće biti riješen preko noći", konstatira Harry Tchilinguirian iz londonskog BNP Paribasa.

"Čini se da cijene nafte dobile priliku za oporavak od prošlotjednih američkih i kineskih najava recipročnih carina", dodao je.

"Na tržištima trenutno ponovo vlada relativan mir ali jednostavno je nemoguće predvidjeti koliko će dugo potrajati", upozorava Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Kina je prošlog petka najavila dodane carine u rasponu od pet do 10 posto na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 75 milijardi dolara. Američki predsjednik odgovorio je porukom američkim kompanijama da se povuku iz Kine i vrate proizvodnju u SAD.

Američko-kineski trgovinski sukob poremetio je trgovinske tokove i zakočio gospodarske aktivnosti širom svijeta, što dovodi u pitanje i potražnju za naftom.

Pozornost se sada okreće podacima o zalihama u SAD-u. Analitičari koje je anketirao Reuters procjenjuju da će izvješća Američkog instituta za naftu (API) i vlade u Washingtonu pokazati pad zaliha sirove nafte i benzina u prošlom tjednu dok su zalihe derivata vjerojatno porasle.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponejdeljak iznosila 59,18 dolara, što znači da je pala 49 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.