SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Nada u trgovinski dogovor potaknula Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.02.2019. - 08:51:22
NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor i time izbjeći nastavak carinskog rata koji je opterećivao tržišta u drugom dijelu prošle godine.

Dow Jones ojačao je 181 bod ili 0,70 posto, na 26.031 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.792 boda, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 7.527 bodova.

Nakon ovotjednih pregovora u Washingtonu, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da postoje vrlo dobri izgledi da će SAD i Kina postići dogovor o okončanju trgovinskog rata, da je sklon produžiti rok za dogovor i nakon 1. ožujka te da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Američki i kineski pregovarači postigli su napredak i produžit će pregovore za dva dana do nedjelje, kazao je Trump nakon sastanka u Bijeloj kući sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom.

Liu se složio da je došlo do velikog napretka i poručio da će kineska strana uložiti maksimalne napore kako bi se u konačnici postigao dogovor.

To je potaknulo nadu ulagača da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Trgovinski rat između SAD-a i Kine, zajedno s naznakama usporavanja rasta globalnog gospodarstva, pritiskao je krajem prošle godine svjetska tržišta dionica, pa je tada S&P 500 indeks oštro pao.

No, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor i porukama iz američke središnje banke da će biti strpljiva po pitanju podizanja kamata, od kraja prosinca S&P 500 porastao je oko 19 posto, pa je jučer dosegnuo najvišu razinu od 8. studenoga.

"Trenutno rizici od pada cijena nisu tako snažni, no uvijek postoji mogućnost da u posljednji trenutak nešto pođe u krivom smjeru. Stabilizacija kineskog gospodarstva bila bi konstruktivna za svjetska tržišta. Zato je rezultat trgovinskih pregovora ključan", kaže Quincy Krosby, direktorica strateškog odjela u tvrtki Prudential Financial.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, pri čemu najviše, 1,3 posto, u tehnološkom. Slijedio je industrijski sektor s rastom od 0,6 posto.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 0,6 posto, kao i S&P 500 indeks, dok je Nasdaq porastao 0,7 posto.

Pritom su Dow Jones i Nasdaq indeks porasli deveti tjedan zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.178 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,30 posto, na 11.457 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 5.215 bodova.