SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Nade u pobjedu Macrona u Francuskoj podižu euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.03.2017. - 16:07:42
LONDOIN - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima prvi put u šest tjedana nakratko premašio 1,08 dolara, nakon što je prva debata kandidata na francuskim predsjedničkim izborima poduprla očekivanja da bi centrist Emmanuel Macron mogao pobijediti glavnu suparnicu Marine Le Pen, kandidatkinju krajnje desnice.

Euro se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 1,0794 dolara, što znači da je ojačao 0,5 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije. U ranijem je trgovanju u jednom trenutku poskočio za 0,6 posto, dosegnuvši najviše razine u posljednjih šest tjedana.

Zajednička je europska valuta ojačala i 0,7 posto prema japanskoj, dok se prema britanskoj funti njezin tečaj zadržao na 86,95 penija.

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo po prvi put u posljednjih šest tjedana ispod razine od 100 bodova.

Tržišta su odahnula nakon što su donekle splasnuli politički rizici za euro koje tržišta povezuju s populistkinjom Marine Le Pen, zagovornicom izlaska Francuske iz eurozone. Podršku euru pružila su i nagađanja da bi Europska središnja banka (ECB) prema kraju godine mogla polagano smanjivati monetarne poticaje u gospodarstvu.

Anketa provedena nakon maratonske televizijske debate pokazala je da je Emmanuel Macron, bivši ministar gospodarstva u socijalističkoj vladi, bio najuvjerljiviji od pet ključnih kandidata koji su se jučer sučelili u prvoj debati.

"Euru je definitivno pomogao rezultat koji je Macron polučio u jučerašnjoj debati. I dalje želim kupovati dolare, ali ne na ovim razinama", kratko je kazao Stephen Gallo, valutni analitičar Bank of Montreala.

Na strani dobitnica na valutnim tržištima izdvaja se i britanska funta, koja je na početku trgovanja u utorak ojačala oko 0,3 posto prema dolaru. Ulagači pozorno prate kretanja u britanskom gospodarstvu, posebno u kontekstu priprema za planirani izlazak zemlje iz Europske unije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.