SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KVALITETA ŽIVOTA
 
Najbolje se živi u Dubrovniku, Poreču i Novigradu Istarskom
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 04.10.2018. - 22:51:26
ZAGREB - Iako svojom ljepotom i bogatom kulturnom baštinom spada u svjetske turističke bisere, Grad Dubrovnik je nekoliko posljednjih godina postao žrtva vlastitog turističkog uspjeha jer je u ljetnim mjesecima, zbog nepodnošljivih gužvi, postao grad koji je bilo uputno izbjegavati, o čemu su se raspisali i brojni svjetski mediji.

No, puno veći problem za gradsku upravu postalo je sve veće nezadovoljstvo građana kojima je svakodnevni život u sezoni postao gotovo nemoguć. Upravo zbog toga je jedan od ključnih prioriteta novoga gradonačelnika Mate Frankovića bilo uspostavljanje ravnoteže između turizma kao najveće gospodarske djelatnosti i svakodnevnog života te vraćanje građana i njihovih interesa u fokus upravljanja Gradom.

Odmah nakon izbora pokrenuo je projekt "Respect The City" te nizom mjera - od ograničavanja broja uplovljavanja kruzera i instaliranja brojača posjetitelja u samoj gradskoj jezgri pa do smanjivanja broja stolova i stolica te prodajnih štandova - smanjio gužve na ključnim gradskim punktovima i otvorio javne prostore. Učinjen je snažan zaokret prema odgovornom upravljanju destinacijom, zbog čega je vrlo brzo došlo i do odobravanja svjetske turističke javnosti, a inozemni mediji sve češće Dubrovnik ističu kao predvodnika u održivom turizmu na Mediteranu, ali i šire, piše Jutarnji list.

Nije samo u ovom segmentu napravljen iskorak. Uz značajna izdvajanja za kulturu i za socijalnu skrb, velik je iskorak učinjen i na području obrazovanja. Pokrenuta je energetska obnova više vrtića i osnovnih škola za što su angažirana izvanproračunska sredstva. Rekonstrukcija vrtića i škola te gradnja novih objekata, uz zadovoljenje pedagoškog standarda i okrenutost prema osiguranju nastave u jednoj smjeni, još je jedan vid ulaganja u obrazovnu infrastrukturu. Otvoreni su brojni javni prostori za sport i rekreaciju, a planirani su i novi. Značajna su ulaganja ostvarena u zdravstvenoj skrbi. Područje je to za koje Grad nije izravno nadležan, ali uvođenjem nadstandarda želi osigurati što kvalitetniju i dostupniju uslugu za svoje građane.

Najveći izazov u idućem razdoblju svakako će biti rješavanje pitanja prometa u mirovanju u inače vrlo skučenom prostoru čemu gradska uprava namjerava doskočiti gradnjom novih garaža i uređenjem dodatnih javnih parkirališta. Grad Dubrovnik osmislio je i vlastiti model stanogradnje, a gradnja prva 43 stana kreće već ove jeseni. Uz sve to, u planu je i podizanje ukupnog komunalnog standarda koji treba odgovoriti sve većim zahtjevima turističke privrede, ali prvenstveno građanima osigurati ujednačenu kvalitetu življenja i rada u svakom kutku Grada.

Iako stopa nezaposlenosti trenutačno ne predstavlja u potpunosti referentan podatak, ona je u Poreču protekle godine u siječnju bila 3,9, a tijekom sezone pada na manje od 1 posto. U protekle četiri godine porečki su poduzetnici otvorili tisuću novih cjelogodišnjih radnih mjesta, što je pridonijelo i kontinuiranom useljavanju u Poreč - zabilježeno je gotovo 400 novih stanovnika samo u protekloj godini.

U tijeku je i realizacija jednog od najvećih projekata EU na ovim prostorima - Poreč će sagraditi sustav za odvodnju s pročistačima, a vrijednost projekta je pola milijarde kuna. U pripremi i provedbi je više različitih projekata EU za koje Grad povlači sredstva unatoč visokom indeksu razvijenosti. Osim toga, protekle je godine u potpunosti dovršena porečka obilaznica koja je preuzela gotovo 50 posto gradskog prometa. Gotovo deset milijuna kuna uloženo je u protekle četiri godine u uređenje sedam gradskih plaža, a već za proljeće u planu je uređenje još jedne gradske plaže na Materadi. Sve su to prijeko potrebni projekti koji jednom turističkom gradu olakšavaju svakodnevicu.

Za potrebe tijekom turističke sezone, a posebno zbog potrebe za deficitarnim kadrovima, Poreč svake godine izdvaja gotovo milijun kuna za nadstandard u zdravstvu - sufinanciraju se dodatni timovi Hitne medicinske pomoći, a Grad plaća i stanove trima liječnicima Hitne medicinske pomoći, voditeljici biokemijskog laboratorija i ginekologinji.

Otvaranjem nove Osnovne škole Finida početkom rujna Poreč je postavio novi standard, jednosmjensku nastavu za više od 1200 osnovnoškolaca. Za organizaciju slobodnog vremena zaduženo je više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana. Kod upisa u porečke vrtiće ne postoje liste čekanja, a trenutačno se grade nove jaslice u Velom Maju kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja stanovnika. Usto, Poreč stipendira stotinu učenika i studenata, a istodobno je izuzetno osjetljiv na potrebe svojih najstarijih stanovnika pa sam sufinancira boravak 76 korisnika u Domu za starije, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje svim osobama starijima od 65 godina.

"Poreč je grad po mjeri čovjeka - grad u kojem svatko može pronaći svoje mjesto, grad bez prireza i s visokom socijalnom osjetljivošću za sve generacije. Odlično je povezan s većim gradovima u blizini, a ugodna klima, komunalna uređenost i brojni nadstandardi čine ga kvalitetnim gradom za život", ističe gradonačelnik Loris Peršurić.

Novigradu su atribut jednog od gradova najugodnijih za život proteklih godina višekratno potvrdili različiti izvori, različita istraživanja i rangiranja. Prema analizi Jutarnjeg lista iz 2017. godine, i to na temelju 40 različitih kriterija, Novigrad je među hrvatskim gradovima najugodnijima za život, a ugledni poslovni magazin Forbes 2015. godine svrstao ga je među 20 hrvatskih gradova u kojima se "najbolje živi i posluje".

Kvalitetu življenja Grad Novigrad podiže konstantnim ulaganjem u javnu infrastrukturu te podrškom gospodarstvu koje je egzistencijalni temelj kako zajednice tako i pojedinca.

"Posebno nam je važan društveni standard svih kategorija naših sugrađana. Svjesni smo da se upravo tom društvenom nadogradnjom stvara osjećaj zadovoljstva, sigurnosti pa i pripadnosti zajednici", ističe gradonačelnik Anteo Milos.

Permanentna ulaganja u sve segmente komunalne infrastrukture, na najširem području grada, dovela su danas Novigrad na razinu odlične komunalne opremljenosti i povezanosti. Na gradskom području više je od 600.000 četvornih metara javnih zelenih površina, 20 dječjih igrališta, brojni parkovi, sportski tereni, uređene plaže i prostori za rekreaciju, što je jedna od glavnih značajki urbanog standarda grada.

Novigrad je već godinama među prvima u Hrvatskoj u provedbi ekološki održivih projekata - 2006. dobili su prvu Europsku nagradu za ekološku i energetski učinkovitu javnu rasvjetu, među pionirima su u provedbi nacionalnog projekta gradnje ekološki održivog sustava odvodnje otpadnih voda, a više od 95 posto kućanstava povezano je na suvremeni sustav fekalne odvodnje.

Prema analizama portala gradonačelnik.hr, u samom su hrvatskom vrhu prema izdvajanjima za pojedine segmente društvenih djelatnosti.

"Sretni smo što danas živimo u uređenom gradu koji je siguran i koji svojim društvenim standardom osigurava visoku kvalitetu življenja. Naša nastojanja idu u smjeru očuvanja i valorizacije kulturnih i prirodnih vrijednosti kao temelja održivog gospodarskog i društvenog rasta", zaključio je Milos.