SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPLAVE
 
Najmanje jedna osoba poginula u velikim poplavama u Albaniji
Autor/izvor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
Datum objave: 02.12.2017. - 21:16:19
TIRANA - Albanija se suočava sa velikim kišnim padavinama zbog kojih je došlo do izlijevanja rijeka i evakuacije stanovništva u nekoliko općina. Jedna osoba je poginula.

Pod vodom su tisuće kuća, a evakuirane su stotine porodica. Najugroženiji je jug Albanije, gdje je zbog izlijevanja rijeke Vjosa poplavljeno oko 300 kuća i velika površina poljoprivrednog zemljišta.

Spasilačke ekipe i pripadnike vojske, koji se suočavaju sa kritičnim situacijama, obišao je premijer Albanije Edi Rama, koji je poručio kako je zahvalan svima koji doprinose da se situacija prevaziđe.

„Nadam se da će ovoj situaciji doći kraj. Predviđalo se da će kišne padavine biti slične onima iz 2015. godine, ali nažalost, ovdje je mnogo više padavina. U jednom trenutku sinoć čak više nismo mogli izmjeriti nivo vode. Posljednjih godina smo uložili mnogo na kanalisanje voda i na ostale preventivne mjere, ali ono što nam je najviše pomoglo je dobra organizacija. Zahvalan sam svima koji su dali doprinos kako bismo prevazišli ovu situaciju", rekao je Rama.