SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Najteži pad na Wall Streetu od jeseni prošle godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.03.2017. - 22:36:23
NEW YORK - Wall Street imao je najteži dnevni pad u posljednjih pola godine. Ujedno, bio je to i prvi teži pad indeksa od početka mandata Donalda Trumpa.

Dow Jones izgubio je 238 bodova, odnosno 1 posto. Pad je zabilježio i S&P 500, koji je izgubio više od jedan posto vrijednosti. Riječ je o najlošijem danu za ovaj indeks od rujna prošle godine. Indeks tehnološkog sektora Nasdaq izgubio je gotovo dva posto vrijednosti.

Najveća se rasprodaja dogodila u financijskom sektoru koji je oslabio više od 2,5 posto. Pod oritiskom su bile i dionice iz maloprodajnog sektora koje su u prosjeku pale dva posto. 

Investitori su ipak od Trumpa očekivali neke brže poteze poput najavljene porezne reforme, deregulacije i rasta potrošnje na infrastrukturu. Sve to kasni pa je i logično da su investitori odlučili malo stati na loptu.

Od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 11 posto, zahvaljujući ponajviše Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza građanima i kompanijama, labavljenju regulacija u pojedinim sektorima te povećanju fiskalne potrošnje.No, posljednjih tjedana Trump se više bavi optužbama prethodnoga predsjednika Baracka Obame da ga je prisluškivao, zdravstvenim osiguranjem i drugim pitanjima, a konkretnog prijedloga o smanjenju poreza još nema.