SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REPO AUKCIJA
 
Nakon šest tjedana banke iskazale interes za repo aukciju - plasirano 50 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.04.2017. - 13:31:55
ZAGREB - Poslovne su banke prvi put nakon šest tjedana iskazale interes za obratnu repo aukciju pa je tako Hrvatska narodna banka (HNB) na aukciji održanoj u utorak poslovnim bankama plasirala 50 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto.

Kako je objavljeno iz HNB-a, na ovotjednu su aukciju pristigle ponude banaka u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio. Datum namire ovotjedne aukcije je 19. travnja, a datum reotkupa 26. travnja ove godine.

Zadnji su put banke interes za jednotjednom posudbom kuna iskazale na aukciji održanoj krajem veljače ove godine. Prva aukcija na kojoj nije bilo interesa za redovitu obratnu repo aukciju održana je 6. ožujka, što se dogodilo po prvi put od rujna 2015. godine, kada je središnja banka započela s redovnim tjednim aukcijama.

U devet aukcija održanih od početka ove godine, HNB je bankama plasirao ukupno 810 milijuna kuna, a iznosi su se kretali od najmanjih 40 milijuna kuna, koliko je središnja banka bankama plasirala na tri zadnje aukcije u veljači, do najvećih 140 milijuna kuna početkom veljače, sve po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama HNB je započeo u rujnu 2015. godine, a lani su održane ukupno 52 aukcije.