SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte nadomak 65 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2019. - 16:44:56
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 65 dolara, poduprte pojačanim napetostima na Bliskom istoku nakon napada dronovima na ključna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u studenom porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 59 centi dolara višoj cijeni, od 59,39 dolara.

Trgovci pozorno prate stanje na Bliskom istoku nakon napada pobunjenih jemenskih Hutija na ključno naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji proteklog vikenda, zbog čega je saudijska proizvodnja gotovo prepolovljena.

Saudijski ministar obvezao se da će obnoviti izgubljenu proizvodnju do kraja mjeseca. Iz državne naftne kompanije Saudi Aramco izvijestili su da očekuju opremu iz Sjedinjenih Država i Europe, kojom namjeravaju obnoviti oštećene objekte.

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da je za napade kriv Iran koji opovrgava njihove optužbe.

U međuvremenu je koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije (SA) pokrenula vojnu operaciju sjeverno od jemenske luke Hodeide. Sjedinjene Države paralelno nastoje formirati koaliciju sa zemljama Bliskog Istoka i Europe kako bi "otklonile iransku prijetnju nakon napada na saudijska postrojenja".

"Investitori bi vjerojatno trebali pretpostaviti da će se cijena barela nafte za sada stabilizirati u rasponu od 60 do 65 dolara po barelu, ali uz mogućnost prekoračenja gornje granice tog raspona", rekao je Christopher Wood iz Jefferiesa.

"Glavna je poruka napada ranjivost saudijske infrastrukture", dodaje Wood.

Olivier Jakob iz Petromatrixa ističe pak da će ovog vikenda cijene nafte podupirati očekivana poplava u Houstonu, ali i politički faktori.

"Sljedeći tjedan zakazana je sjednica Opće skupštine UN-a pa će se fokus usmjeriti na to hoće li se američki predsjednik Trump susresti s iranskim predsjednikom", dodao je.

Pozorno će se pratiti i trgovinski pregovori SAD-a i Kine u Washingtonu, budući da će dužnosnici u četvrtak nastaviti razgovore iza zatvorenih vrata nakon više od dva mjeseca pauze.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 64,39 dolara, što znači da je pala 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.