SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MODELI
 
Nastavak autoputa Bar-Boljare kroz javno-privatno partnerstvo
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 05.06.2018. - 19:56:46
PODGORICA - Javno-privatno partnerstvo je model preko kojeg će se tražiti partneri za nastavak realizacije dionica autoputa Bar-Boljare, prvenstveno od Mateševa do Andrijevice, a zatim i do granice sa Srbijom, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković.

.„Najava da i srpske kolege sprovode aktivnosti na dionici od Požege do Boljara samo će podići atraktivnost ukupnog koridora i nadamo se privući još više zainteresovanih privatnih kompanija i finansijera", kazala je Živković na konferenciji o javno-privatnim partnerstvima u Beogradu.

Iz Ministarstva saobraćaja je saopšteno da je Živković, sagledavajući projekte koji se na bazi javno-privatnog partnerstva realizuju u EU i politike koje se sprovode u tom domenu, poručila da treba raditi na iznalaženju sličnih modela i za region, uz primjenu takozvanih kombinovanih mehanizama finansiranja.

To, kako je objašnjeno, podrazumijeva kombinovanje grantova, kredita međunarodnih finansijskih institucija i privatnog finansiranja, pogotovu za projekte u putnoj infrastrukturi, gdje su potrebe kapitalnih ulaganja veoma visoke.

Živković smatra da se prilikom realizacije kompleksnih projekata, koji se daju na koncesione periode od deset, 20, 30 i više godina, mora razmišljati i o određenim mehanizmima zaštite i kolateralama koji bi mogle da pokriju određeno nedostajuće sufinansiranje ili izlazak privatnog partnera iz projekta zbog nepredviđenih okolnosti.

Ona je kao potencijalne projekte za koje postoji mogućnost ulaganja kroz taj vid partnerstva navela dionicu autoputa na takozvanom Koridoru 11, od Požege do Boljara.
Na konferenciji, koja se održava pod pokroviteljstvom srbijanskih ministarstava građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i finansija i Društva procjenitelja Srbije, bilo je riječi i o iskustavima iz prakse pri realizaciji projekata kroz modele javno-privatnog partnerstva i koncesija, kao i konkretnih savjeta u vezi pristupa za sačinjavanje nacrta ugovora i raspodjele rizika između javnog i privatnog sektora.