SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Nastavak snažnog rasta hrvatskog izvoza
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 08.02.2018. - 17:24:00
Zadnja izmjena: 08.02.2018. - 17:31:17
ANALIZA - I u razdoblju od prvih jedanaest mjeseci prošle godine zadržana je visoka stopa rasta robnog izvoza Hrvatske. 

Točnije, stopa je ostala gotovo istovjetna onoj za prvih deset mjeseci i u kunama je iznosila 13,9%. Kod većeg broja djelatnosti zabilježen je znatan rast izvoza popraćen visokim stopama rasta na godišnjoj razini, ali su se po utjecaju na rast vrijednosti ukupnog izvoza ipak najviše isticale naftna industrija, proizvodnja farmaceutskih proizvoda te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava. 

Pritom je znatan utjecaj na rast vrijednosti izvoza naftnih derivata imalo kretanje cijene sirove nafte u prošloj godini. Naime, prosječna Brent cijena je u jedanaest mjeseci povećana na godišnjoj razini za približno 22%, što je uz povećanu razinu proizvodnje i izvezenih količina dovelo do približno 45% veće vrijednosti izvoza naftnih derivata. Farmaceutska industrija istodobno uspješno povećava izvoz, prije svega na tržište SAD-a, a brodogradnja je u studenome znatno povećala vrijednost svog izvoza u odnosu na prethodne mjesece.

Tek je nekolicina djelatnosti zabilježila pad vrijednosti izvoza u odnosu na prethodnu godinu, i to uz relativno niske stope pada. Po negativnom ostvarenju nešto se više isticala tek proizvodnja namještaja, čiji je izvoz na godišnjoj razini smanjen za 6%.    

Ovako dobra izvozna ostvarenja ipak nisu popraćena dobrim rezultatima ukupne robne razmjene jer je istovremeno zabilježen i znatan porast vrijednosti uvoza od 11,0%. Takav je rast uvoza prouzročio povećanja deficita robne razmjene na godišnjoj razini sa 51,1 na 54,3 milijarde kuna, odnosno 6,3%. Na rast uvoza također je znatno utjecalo kretanje globalnih cijena energenata i pojedinih sirovina, pa je znatno povećana vrijednost uvoza sirove nafte, naftnih derivata, plina i metala, ali i oporavljena domaća potražnja koja je npr. znatno povećala vrijednost uvoza motornih vozila. 

Izvjesno je da su ovakvi trendovi nastavljeni i tijekom prosinca, odnosno da je cijelu prošlu godinu obilježio snažan rast uvoza, ali i povećani robni deficit u odnosu na 2016. godinu. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.