SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IDC
 
Nastavlja se zamah na tržištu pametnih telefona
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.11.2017. - 13:33:27
SAN FRANCISCO – Svjetsko globalno tržište pametnih telefona bilježi zamah pred sezonu blagdana na kraju godine, pokazali su preliminarni podaci specijalizirane savjetodavne tvrtke International Data Corporation (IDC).

U trećem je tromjesečju širom svijeta isporučen 373,1 milijun pametnih telefona, što je 2,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, procjenjuju u IDC-u.

Iako je stopa rasta niska, "industrija još uvijek bilježi zamah", zaključuju analitičari IDC-a.

"U cjelini gledano, industrija pametnih telefona i dalje raste, iako puno sporije nego proteklih godina", konstatira potpredsjednik kompanije Ryan Reith.

"Jasno je da svi izvan grupe petorice vodećih i dalje imaju problema i industrijski čelnici brzo formiraju dva tabora", dodao je.

Reith ih dijeli na one koji ostvaruju visoku razinu prodaje, poput Applea, Huaweija i Samsunga, i na nekoliko kineskih proizvođača pametnih telefona koji se dobro snalaze u inozemstvu.

Pet najvećih proizvođača pametnih telefona redom je isporučilo više telefona nego u istom tromjesečju prošle godine, piše IDC.

Južnokoreanski Samsung zadržao je prvo mjesto, s isporučenih 83,3 milijuna pametnih telefona, 9,5 posto više nego u istom lanjskom tromjesečju.

Apple je u trećem tromjesečju povećao isporuke za 2,6 posto, uz isporučenih ukupno 46,7 milijuna telefona, zahvaljujući lansiranju novih modela iPhone 8.

Kineski Huawei isporučio je 39,1 milijun pametnih telefona, uz "zdravi" godišnji rast za 16,1 posto.

Na četvrtom je mjestu također kineski OPPO s isporučenih 30,7 milijuna telefona, 19 posto više nego u istom lanjskom tromjesečju.

Xiaomi je peti s isporučenih 27,6 milijuna telefona ali i najsnažnijim rastom isporuka na godišnjoj razini, budući da su udvostručene u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, i to uglavnom zahvaljujući uspjehu u Indiji, navodi se u izvješću.

"Konkurencija će u četvrtom kvartalu biti izuzetno žestoka jer će kompanije boriti za kupce u vrijeme blagdana", izjavio je voditelj istraživanja IDC-a Anthony Scarsella.

U IDC-u prognoziraju da će prodaja u tekućem tromjesečju porasti manje od jedan posto, djelimice i zbog ograničene ponude iPhone X-a i visokih cijena vodećih modela zbog kojih kupci odgađaju kupnju dok ne budu cjenovno dostupniji.