SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UNATOČ INCIDENTIMA
 
Nastavljen snažan rast broja srpskih turista u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 31.08.2019. - 09:37:00
ZAGREB - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nije otvoreno pozvao Srbe da ne ljetuju u Hrvatskoj već im je s ljetovanja u Grčkoj poručio: "Ljetujte tamo gdje vas vole, a ne gdje vas mrze i tuku jer gledate Crvenu zvezdu."

Aludirao je na huliganski prepad na navijače Crvene zvijezde u Uzdolju kod Knina. Tako je nastavio političku sapunicu koju je započeo srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kad je rekao da navijače Zvijezde love po Hrvatskoj te da mu je razumljivo što se najveći dio Srba u Hrvatskoj pobunio protiv takvog režima i što "protjerani" Srbi i dalje žive u Srbiji. Hrvatska policija još je jednom na najbolji mogući način odgovorila svima onima koji pune glave svojim sunarodnjacima pričama o obnovi NDH i ustaštva, hrvatskom revizionizmu i srbomrstvu...

Naime, napadači na Srbe kod Knina, iako su bili skriveni pod fantomkama, privedeni su svega nekoliko dana nakon što je Vučić rekao kako mu je nevjerojatno da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji. Tek ćemo vidjeti kako će se to do kraja ove i sljedeće turističke sezone odraziti na posjet turista iz Srbije, piše Večernji list.

Ali i proteklih godina srbijanska politika imala je jednako negativan pristup u tretmanu odnosa Hrvata i Srba, a i naš saborski zastupnik Milorad Pupovac i sam je, govoreći o "opsesivnoj mržnji prema Srbima", rekao kako "državne politike Hrvatske i Srbije ratuju oko kvalifikacija bez da vode računa kako to utječe na život ljudi u tim zemljama", dodavši kako se to događa od 2014. na ovamo, "od kampanje za hrvatski Vukovar, uništavanja ploča i šatora pred Ministarstvom branitelja".

Statistike dolazaka i noćenja turista iz Srbije u Hrvatskoj, međutim, demantiraju i srbijanske dužnosnike i Pupovca. Naime, za očekivati je da pokraj takvih ocjena mrziteljskog i nasilničkog karaktera hrvatske države, broj turističkih posjeta srbijanskih državljana bude sve manji ili barem stagnira. Međutim, broj dolazaka i noćenja srpskih turista od 2014. godine iz godine u godinu kontinuirano u porastu prema podacima Državnog zavoda za statistiku pa je broj turističkih dolazaka iz Srbije lani bio 46,8 posto veći, a broj noćenja 41,8 posto veći nego 2014. godine.

I usporedni podaci za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju da se u odnosu na prošlu godinu nastavlja trend povećanog dolaska i noćenja srpskih turista u Hrvatsku. Unatoč sramotnom napadu na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi u veljači te napadu na sezonske radnike u Supetru na Braču u lipnju. I broj dolazaka turista iz BiH kontinuirano raste.

I po učestalim srbijanskim registarskim oznakama koje su se u srpnju i kolovozu mogle vidjeti u Hrvatskoj, za očekivati je da će se i u dva udarna ljetna mjeseca bilježiti znatan porast srbijanskih turista. Podaci o doseljavanju državljana Srbije u Hrvatsku također imaju uzlazni trend pa je lani u Hrvatsku došao 2161, što je više nego što ih se ukupno doselilo u četiri prethodne godine. Građani u Srbiji očigledno ipak ne percipiraju pokušaje politizacije incidenata na način kako bi to očekivali oni koji se služe teškim političkim rječnikom. Obični građani, čini se, znaju praviti razliku između pojedinačnih izgreda i opće klime u društvu.

Za očekivati je da i u godini turističke stagnacije pa i pada kad je riječ o pojedinim zemljama, da bi broj dolazaka turista iz Srbije ove godine mogao doseći brojku od 150.000. Opasni društveni trendovi trebali bi se odraziti i na ukupan dolazak stranih turista, ali od 2014. stalan je i porast dolazaka stranih turista od 11,6 do 16,6 milijuna u 2018. godini. Uzgred, znatno veći porast bilježe HDZ-ove Vlade, i to već u tri godine, nego Milanovićeva za četiri godine.