SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Naznake snažnije potražnje podigle cijene nafte nadomak 49 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.07.2017. - 17:53:38
LONDON – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 49 dolara, poduprte naznakama snažnije potražnje, problemima s proizvodnjom u Nigeriji i snažnim padom zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 48 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,90 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 46,58 dolara.

Tržište se danas fokusiralo na izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje je pokazalo jačanje potražnje a dodatnu potporu pružio je i pojačani kineski uvoz i pad zaliha u Sjedinjenim Državama.

"Oni koji su željeli potvrdu o globalnoj potražnji za naftom sada su je dobili" u podacima o kineskom uvozu, konstatirao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa. Dobro je raspoloženje na tržištu nafte po njegovim riječima podupro i rast tržišta dionica

Kineski je uvoz u prvih šest ovogodišnjih mjeseci bio 13,8 posto viši nego u istom razdoblju prošle godine dok su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu prema službenim podacima smanjene za 7,1 milijun barela, najsnažnije u 10 mjeseci.

Analitičari Commerzbanka procjenjuju da će se zalihe nafte u razvijenom svijetu vjerojatno nastaviti smanjivati u predstojećem razdoblju "pod uvjetom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo značajno ne poveća proizvodnju".

Naftni div Shell objavio je 'višu silu' na izvoz nafte iz Nigerije zbog zatvaranja važnog cjevovoda. Ta je afrička zemlja inače u posljednje vrijeme osjetno povećala proizvodnju, kao i Libija. Obje su zemlje izuzete iz dogovora vodećih proizvođača o smanjenju ponude s obzirom na sukobe koji su proteklih godina smanjili njihov izvoz.

Trenutno Libija i Nigerija proizvode gotovo 700 tisuća barela dnevno nego u studenom prošle godine kada je OPEC uz podršku skupine neovisnih proizvođača odlučio smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveo zalihe na petogodišnji prosjek.

I američka je proizvodnja porasla u proteklih 12 mjeseci, i to više od 10 posto, dosegnuvši 9,4 milijuna barela dnevno.

"Uskoro će tržište ponovo usmjeriti pozornost na opskrbu... gdje stanje ni u kom slučaju nije ohrabrujuće", upozorava Varga.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 45,66 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni radni dan.