SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Naznake veće opskrbe spustile cijene nafte prema 46 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2017. - 16:53:23
LONDON – Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 46 dolara pod utjecajem pojačanih aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Državama koje signaliziraju kontinuirano povećanje ionako obilne globalne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila 51 cent niža u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta i iznosila je 46,20 dolara. U petak je zaključila zatvaranje u minusu 1,40 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 49 centi nižoj cijeni, od 43,74 dolara. U petak je zaključio trgovanje u minusu 1,29 dolara.

Tržišta pritišće izvješće specijalizirane savjetodavne kompanije Baker Hughes koje je u petak pokazalo da su američki proizvođači u prethodnom tjednu aktivirali čak 25 bušotinskih postrojenja, nakon kratkotrajnog predaha u tjednu ranije.

Time se fokus ponovo usmjerio na podatak o 10-postotnom skoku američke proizvodnje u proteklih godinu dana, na nešto više od 9,3 milijuna barela dnevno.

"Cijene reagiraju na vijest o povećanju proizvodnje nafte u SAD-u", konstatiraju u bilješci analitičari Commerzbanka. "Američka vlada izvijestila je o znatnom porastu proizvodnje koji je doslovno poništio smanjenje iz prethodnog tjedna", dodaju.

Silazni trend tržišta nije zaustavio ni signal OPEC-a da će proširiti obvezu smanjenja proizvodnje i na Nigeriju i Libiju, koje dosada nisu bile uključene u dogovor kako bi dobile priliku za obnovu proizvodnje nakon poremećaja prouzročenih višegodišnjim nemirima.

"Tržište je u nevolji i izgleda vrlo ranjivo na pad cijena", objavila je brokerska kuća PVM u svojoj bilješci.

Kuvajt je u nedjelju objavio da su Nigerija i Libija pozvane na sastanak i da bi njihova proizvodnja mogla biti ograničena i prije formalnog sastanka OPEC-a u studenom ove godine, izvijestio je Bloomberg.

Libija je u ponedjeljak priopćila da je spremna na dijalog, dodajući ipak da u razgovorima valja uzeti u obzir njezinu političku, ekonomsku i humanitarnu situaciju.

Skupina ministara ključnih članica OPEC-a sastat će se s Rusijom 24. srpnja u Sankt Petersburgu kako bi razgovarali o stanju na naftnom tržištu.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 45,11 dolara, što znači da je pala 1,41 dolar u odnosu na prethodni radni dan.