SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Neboder u Hong Kongu prodan za rekordnih 5,15 milijardi dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2017. - 17:23:43
HONG KONG - Neboder u vlasništvu najbogatijeg Hongkonžanina Li Ka-shinga prodan je za rekordnih 5,15 milijardi američkih dolara, izvijestili su u ponedjeljak tamošnji mediji, a transakcija signalizira nastavljen snažan rast nekretninskog sektora u tom gradu.

Li CK Asset je 75-postotni udio u Centru, neboderu smještenom u užurbanoj gradskoj četvrti Central, prodao konzorciju koji predvodi jedna kineska energetska tvrtka, objavio je Hong Kong Economic Journal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Bude li transakcija odobrena, peti neboder u gradu po visini bit će prodan za 40,2 milijarde hongkonških dolara (5,15 milijardi američkih dolara), što je najviša cijena u povijesti Hong Konga kada su u pitanju komercijalne nekretninera, piše list.

Iznos bi nadmašio transakciju s početka godine u sklopu koje je vlada prodala zemljište u središtu grada s višekatnim parkiralištem za 23,28 milijardi hongkonških dolara Henderson Landu, u vlasništvu drugog na ljestvici najbogatijih stanovnika Hong Konga Lee Shau-kea.

Glasnogovornica tvrtke CK Asset izjavila je da trenutno nema dostupnih informacija.

Sporazum će uskoro biti najavljen, a ime zgrade moglo bi biti promijenjeno, dodaje se u izvješću.

Tržište nekretnina u Hong Kongu postalo je političko pitanje jer troškovi u metropoli koja spada među najskuplje u svijetu uporno rastu, prisiljavajući zbog visokih najamnina pojedine male tvrtke na zatvaranje, dok si mnogi stanovnici ne mogu priuštiti kupnju odnosno najam pristojnih domova.

Cijene komercijalnih i stambenih nekretnina podupire priljev novca bogatih kineskih ulagača i kompanija specijaliziranih za razvoj nekretnina.

Osamdesetdevetogodišnji Li najavio je početkom 2015. godine temeljitu reorganizaciju tvrtke, navodeći kao razlog stvaranje uvjeta za stabilnost u budućnosti.