SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Nedimović: Država nema 100 miliona evra da uloži u PKB
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
Datum objave: 09.01.2018. - 08:47:06
BEOGRAD - Konačna odluka o strategiji privatizacije i o tome da li će država zadržati kontrolu nad Poljoprivrednom korporacijom Beograd (PKB) još nije doneta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Kako prenose agencije, ministar je rekao da ima više opcija, jedna od njih je da država zadrži učešće, što bi značilo da bi morala da investira u obnovu tog preduzeća.

– Ali država nema para za investicije. Bez njih nema PKB-a, jer tamo je potrebno da se uloži bar 100 miliona evra – istakao je Nedimović, precizirajući da bi u ovoj korporaciji morale da budu revitalizovane farma i prerada, a potreban je i novi sistem za navodnjavanje, za šta se, kako je rekao, traži partner.

Pre nekoliko dana objavljene su spekulacije da je neimenovani kanadsko-američki investicioni fond koji se bavi stočarstvom zainteresovan da uđe u trku za PKB.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da je uključivanje američko-kanadskog konzorcijuma u priču oko privatizaciju PKB izuzetno ozbiljno i da je komunikacija sa predstavnicima Ministarstva privrede i poljoprivrede intenzivna.

"Ime konzorcijuma ne možemo da otkrivamo, ali je reč o firmama koje imaju izuzetno visoke međunarodne reference. Da je to tako, potvrđuje i činjenica da su i u pismu o namerama, ali i u direktnoj komunikaciji vrlo ozbiljno definisali svoje planove za svaki od modela privatizacije koji bi država ponudila," navodi izvor "Blica".

Drugim recima, oni nisu samo zainteresovani za kupovinu imovine, već i za strateško partnerstvo. Ono ššto je za državu važno, to je njihova namera da nastave poljoprivrednu proizvodnju koja je i njima osnovna delatnost - objašnjava on.