SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPRAVNOST
 
Nedimović: Paradajz u Srbiji ispravan, deklaracija pogrešna na samo dve gajbice
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 13.04.2018. - 11:32:01
BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potvrdio je danas da je paradajz na tržištu Srbije "apsolutno ispravan za upotrebu" i dodao da će uvoznik pošiljke na kojoj je pogrešno pisalo da "kora nije za upotrebu", biti kažnjen.

Nedimović je za RTS kazao da će danas na sajtu Ministarstva poljoprivrde biti objavljene sve laboratorijske analize spornih pošiljaka te će se "iz njih videti da je paradajz potpuno ispravan i pogodan za ljudsku upotrebu".

Pre nekoliko dana deo medija u Srbiji je tvrdio da je u prodaji "otrovan paradajz" iz Turske, jer je na deklaraciji pisalo da "kora nije za ljudsku upotrebu".

Ispostavilo se da je uvoznik kopirao deklaraciju citrusa, ali je zaboravio da izbriše deo o kori.

Ministar je kazao da je od 25 tona s više od 4.000 gajbica u jednom kamionu, sporna bila deklaracija na samo dve gajbice.

"To je bila greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao robu i zbog toga će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak", rekao je Nedimović, najavio prekršajni postupak i protiv drugog uvoznika, a dodao da će biti kažnjen i inspektor.

Ideja je da IMT prodaje 5.000 traktora godišnje

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je danas ocenio da je "odlično za domaću poljoprivredu i industriju" što je indijskoj firmi "TAFE" prodata novobeogradska "Industrije mašina i traktora" (IMT) u stečaju.

Nedimović je za RTS kazao da u Srbiji godinama nije bilo proizvodnje traktora, te da se sada s indijskom firmom "dobija novi-stari brend".

"Dobro je što dobijamo kompaniju koja je na istoj platformi" traktora kao nekadašnji IMT i to uz "podudarnost od 95 odsto", kazao je ministar i istakao da će "dosta delova" proizvoditi kooperanti u Srbiji.

"Ideja je da za nekoliko godina dostignemo proizvodnju od 5.000 traktora godišnje", rekao je Nedimović, ističući da su traktori indijske firme pogodni za male njive koje su većina u Srbiji.

Ugašeni IMT je od 1947. do 2015. godine proizveo i prodao u Jugoslaviji i svetu ukupno 780.000 traktora. Rekordne 1988. godine je proizvedeno 42.500 traktora i 35.000 priključnih mašina, ukupne vrednosti 600 miliona nemačkih maraka (300 miliona evra).

Ministar je danas ocenio da su indijski traktori TAFE jeftini jer koštaju 15.000 do 20.000 evra, "a i manje".

Država odobrava subvencije za kupovinu traktora, a ove godine domaća mehanizacija je stimulisana sa dodatnih 10 odsto subvencija.

"Zbog svega toga idemo u kontrolu svih graničnih prelaza i inspektora i izaćićemo sa rezultatima naredne nedelje", rekao je Nedimović."Mi ćemo naše procedure dodatno pojačati, ali moramo biti svesni koje su količine robe u pitanju. Nekada se desi da nam na nekom prelazu dodje i 50 šlepera", rekao je ministar poljoprivrede.