SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Nedimović: Uskoro pomoć poljoprivrednicima za štetu od suše
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 21.09.2017. - 09:46:44
BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da će početkom oktobra biti poznati detalji sveobuhvatnog seta mera za pomoć poljoprivrednicima za otklanjanje posledica suše.

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije kazao da je zavšrena procena štete od suše i da nema bojazni da će doći do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

"Imamo realan problem sa sojom, koju ćemo morati i da uvozimo, jer nema dovoljno kvalitetne soje za domaće potrebe. Kukuruza ima za domaće potrebe, a biće ga i za izvoz. Što se tiče drugih ratarskih kultura, voćarskih i povrtarskih, biće svega u dovoljnim količinama za naše potrebe i za izvoz... Ne očekujemo nikakve poremećaje na tržištu", rekao je resorni ministar.

Naveo je da su pripremljene dve vrste mera za pomoć poljoprivrednicima mere opšteg tipa namenjene svim poljoprivrednicima i ciljane mere namenjen pojedinim vrstama poljoprivredne proizvodnje koje su najviše ugrožene.

"Imaćemo set mera koji će biti jedinstven i konzistentan... Najvažnije je da se jesenja setva obavi kako treba. Sigurno će trenutna kiša pomoći da imamo što više i što kvalitetnije poljoprivredne proizvode", kazao je Nedimović i dodao da niko ne može da očekuje da mu država sve kompenzuje.