SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOGOMET I KOLEKTIVNI DUH
 
Nedjelja za novi početak
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 14.07.2018. - 19:36:00
KOLUMNA - Pred bajkovito finale Svjetskog prvenstva svako normalno biće trebalo bi stati pred ogledalo i priznati si, ili barem zapitati se: Što sam naučio od hrvatske reprezentacije? 

Iako imamo "kolege" novinare koji glumataju nogometno "nedodirljive" veličine, koji ismijavaju hrvatski dres kao stolnjake i koji bi za svjetske medije trebali opisati realnu sliku mentalnog stanja u Hrvata, pravi novinar će priznati i uvijek dati za pravo da je nogomet iznad svega profanog što ljudski um može smisliti u svojoj zloći. Dakle, te zlurade mizantrope, luftbremzere i snobovske tipove treba ostaviti na smetištu povijesti kamo i takav oblik novinarstva pripada. 

Hrvatska se, napokon, ujedinila i diše kao jedno. Ne samo da smo na vrhuncu svijeta već smo i dobili onu potpunu ujedinjenost lišenu ustaša i partizana, primitivaca i kvaziintelektualaca koji znaju sve pa i to što je nogomet bez nogometa. I fakat, u ovom trenutku ne trebaju nam sitne, zavidne "Hrvatine" koje navijaju uvijek protiv Hrvatske. To samo govori o njihovom narcisoidnom mentalnom sklopu koji traži pozornost, a ovo je jedini način da se bude crna kockica između bijelih i crvenih. 

Jeftini trik za privlačenje pozornosti i čista neistina i neautentičnost. 

Jer, priznajmo si, nitko od nas nije ostao ravnodušan. Barem 99% nas s dušom. Nije ni svijet. I svijet je naučio od Hrvata da nema odustajanja. Učio je to od Njemačke, a sad to, nakon nevjerojatnog zaokreta u glavama kojem svjedočimo u posljednjih mjesec dana, podučava i naša reprezentacija. Ustrajnost, zajedništvo, požrtvovanost, predanost, cilj. Sve to učimo od ovih hrabrih i iscrpljenih mladića koji su zaludili cijeli svijet i išarali ga u crveno-bijele kockice. 

Taj val entuzijazma trebali bi iskoristiti i u danima poslije nedjelje. Brendirani smo. Nismo samo zemlja apatije, korupcije, kriminala, šovinizma i turizma. Iskoristimo svjetsku popularnost za pozitivne trendove u gospodarstvu, industriji, kulturi. Neka optimizam, vjera i samopouzdanje dečki u Rusiji bude preslika na naš mentalni sklop. Nema predaje! I nema nasjedanja na one koji nas žele regionalno parcelirati i raseliti po svijetu. 

Kad vam vele da su "samo Dalmatinci u Vladi" ili da "sve odlazi u Zagreb", ne nasjedajte. Generalizacija je gotovo uvijek u funkciji nekog zla. I ništa se iz nje dobra roditi ne može. 

Takvi se vade na ratove, razaranja, mržnju i klijentelizam. Takvi uvode korporacijsku vlast umjesto da pokažu zube kao naša repka i ne skidaju gaće pred nikome. Nama treba jedan premijer Dalić. Nedodirljiv za razne utjecajne menadžere, mafijaše, one što vole mito i korupciju. Netko tko ima sebe da bi mogao voditi druge, ujediniti nas i na globalnom planu promijenio krvnu sliku gospodarstva koji stenje pod gramzivim javnim sektorom.

A može se. Vidite da imamo snagu i odlučnost. Lišenu ratnog profiterstva i lopovluka svagdašnjeg. Lišenu skockane vlade koja ima samo jedan razlog za pljeskanje: našoj reprezentaciji. 

Kad se zadnji put skandiralo i navijalo za nekog političara? Zapalila baklja, pjevalo, pilo ili plakalo od sreće? Dečki, hvala Vam za veliku životnu školu i povijesnu pobjedu o kojoj će se učiti u školama. Dali ste nam vječnost, i ponovnu slavu i jedinstvo kraljevske Hrvatske kakve stoljećima nije bilo. A upravo ih kraljevima naziva CNN. Zvali smo ih i mi. 

Neka tako hrabro i odlučno razotkriju mafijaški i klijentelistički mulj u nas te da s guštom odlazimo na domaće utakmice. Naučili smo da je nemoguće itekako moguće.

Naučili ste nas da pasti u ponor ne znači i poginuti ako imaš odlučnost i snagu kolektiva, zajedništvo kojim se uspinje na tek mentalno neosvojiv vrhunac. 

Da, Hrvatska može. I mi smo veliki. Imamo pravo na to! Maknimo kokošare od sebe i idemo dalje, dalje od one granice koje nam postavljaju kukavičluk političara i isprani mozgovi. Možemo! Kao i reprezentacija. 

Više od sna, više od realnosti koju nam kreiraju drugi. Jer, mi stvaramo svoju realnost, sreću i boljitak. Ništa neće stati u nedjelju. U ponedjeljak je novi početak, novo osvajanje svjetskih vrhunaca od sporta, kulture do gospodarstva. Idemo dalje! 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.