SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEČAJ KUNE
 
Neizvjesnosti oko Agrokora priječe osjetnije jačanje kune
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 26.05.2017. - 09:56:40
ANALIZA - HNB je i u ovoj godini nastavila s ekspanzivnim mjerama monetarne politike kroz redovite (tjedne) operacije na otvorenom tržištu. 

Iako je još u rujnu prošle godine fiksna repo stopa spuštena na 0,3% interes banaka i dalje je potisnut. Štoviše, od ožujka (uz iznimku dviju aukcija krajem travnja) interes banaka za dodatnom kunskom likvidnošću u potpunosti je izostao. Posljedica takvih kretanja odraz je prisutne rekordno visoke razine likvidnosti u sustavu uz istovremeno još uvijek slabu potražnju za domaćim kreditima.

U takvom okruženju prinosi na trezorske zapise Ministarstva financija zadržavaju se na povijesno niskim razinama pri čemu je prinos na jednogodišnji kunski trezorski zapis na razini od 0,45%. Obzirom da je u tjednu pred nama 683 mil. kuna trezorskih zapisa na dospijeću Ministarstvo financija najavilo je za utorak novu aukciju. Budući da tržište obiluje likvidnošću očekujemo da bi prinosi mogli ostati na postojećim razinama.

Dosljednost HNB-a u očuvanju stabilnosti tečaja EUR/HRK je i dalje je neupitna. Kuna je gotovo cijelo prvo ovogodišnje tromjesečje podršku pronalazila u priljevu deviza uslijed poboljšanih makroekonomskih fundamenta, ohrabrenim očekivanjima, pozitivnoj neto inozemnoj poziciji banaka te polagano rastućoj potražnji za kunskim kreditima. Trend je zaustavljen s nastankom poprilične neizvjesnosti oko događanja vezanih uz probleme Agrokora. 

U takvim okolnostima tržišni tečaj se s najnižih razina od 2012. godine vratio nakratko i iznad 7,47 kuna za euro. Iako dosljedna u provedbi politike stabilnosti tečaja, središnja banka nije smatrala potrebnim intervenirati na deviznom tržištu. Predblagdansko razdoblje (Uskrs), koje uobičajeno prati pojačana potražnja za kunama stabiliziralo je tečaj na razinama od oko 7,44 kuna za euro oko kojih se razina tržišni tečaj EUR/HRK nastavio zadržavati. 

U tjednu pred nama uobičajeno sezonsko jačanje domaće valute uslijed početka turističke (pred)sezone i pojačane potražnje za devizama moglo bi biti djelomično ublaženo pritiscima na rast tržišnog tečaja EUR/HRK kao posljedica prisutne neizvjesnosti povezane sa slučajem Agrokor. Očekujemo kretanje EUR/HRK rasponu između 7,42 i 7,45 kuna za euro. Nešto dulji vremenski horizont uobičajeno bi trebao donijeti jačanje domaće valute u odnosu na euro (prvenstveno zahvaljujući turističkoj sezoni). 

Nadalje, očekuje se nastavak rasta izvoza roba, ali i investicijske aktivnosti, potvrda smanjivanja fiskalnih rizika te jačanje potražnje za kunskim kreditima. S druge strane, jačanje kune trebalo bi biti ublaženo potrebama za eurima korporativnog sektora s ciljem podmirivanja dospjelih inozemnih obveza po kreditima i uvoznih aktivnosti koje uobičajeno jačaju s rastom domaće potražnje te turizma. Moguće zaduživanje države plasmanom kunske obveznice na domaćem tržištu kapitala prema kraju godine moglo omesti uobičajeni rast tečaja EUR/HRK.