SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVA GODINA
 
Nekoliko dobrih novogodišnjih želja
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 30.12.2018. - 09:20:25
KOLUMNA - Proletjela i ova, 2018. godina. Ovo je moj već deveti epitaf odbjeglim nevjestama što neumitno bježe i ostavljaju slatku gorčinu iza sebe.

A upravo takav okus ostavila je ova godina u svom posljednjem dahu. Jer, ako nas je ostavila bez daha u velikim pobjedama naših nogometaša i drugih sportaša, uzela nam je i posljednji dah jednog Olivera, Jakše ili Lonze. I koliko god brza bila uspjela je ugurati pregršt razloga za sreću i tugu. Valjda to i jest bit života; osjetiti puninu i prazninu življenja, ljubavi i boli, blagostanja i siromaštva. A dok se na početku godine dočekuju novorođeni, kraj godine zatvara bilancu umrlih i onih što čekaju na papire da bi otišli iz zemlje koja im uskraćuje toplinu obiteljskog doma.

Naravno, nije tomu Hrvatska kriva već sinovi razmetni što nas rasiplju, raskućuju i dovode na prosjački štap. Stoljeće je takvo i nikad na zelenu granu jer materijalističkih gladuša je uvijek bilo i uvijek će biti. Mene, pak, veseli da ću u prvoj novogodišnjoj noći pogledati zabranjenu specijalnu epizodu ''Našeg malog mista''. Onu iz 1970. godine koja će nas podsjetiti na uspjeli zabavni program za dočeke, ali i na ''slobodu govora'' i ''draž'' ondašnjeg režima koji je zbog bilo kakve nacionalne osviještenosti ''Proljećare'' odvodio na hlađenje u Staru Gradišku ili na Goli otok.

Iako rođen tek koju godinu nakon te famozne bunkerirane epizode, dobro se sjećam recesija, redukcija, redova i sletova prije i poslije Titove ere. Olako, zbog bezbrižna djetinjstva, ustvrdit ćemo kako je tada bilo bolje, a zapravo nije bilo gotovo ničeg pa nas je skromnost života učila štedljivosti i zadovoljstvu na onom što smo imali. Roditelji bi umjesto plaća dobivali čekove koje su mogli ''ispucati'' u strogo određenim trgovinama iz kompenzacije.

Na kredu si kupovao cipele, kaput, odjeću. Gotovo smo svi izgledali poput blizanaca odjeveni u kapute Standard konfekcije, traperice iz Novog Marofa i cipele Šimeckog. Vojska u zelenom, mladi u plavom. Danas, danas imamo sve, no to sve košta. Prije barem nisi balio pred izlogom.

Sad ti, pak, proradi konzumeristički apetit i želiš sve, pa i četveroslojni toaletni papir. Nekad bi, zbog štednje, izgužvali listove starih novina pa tari. Ako smo prije bili magarci naviknuti na batinu, danas smo ti isti magarci s mrkvom na povezu. Lako nas je obmanuti, manipulirati s nama i prodavati nam muda pod bubrege.

Nadolazi ta 2019. godina. Vani mulci gruvaju petardama kao da oslobađaju Zagreb od izvanzemaljaca. U mojoj mladosti ako smo prošvercali pet piratica bio je to gromoglasan doček Nove. Sad, u svojoj 46. godini strepim nad sudbinom kućnih ljubimaca no, blasfemično, obožavam vidjeti rakete u ponoć. Samo da nitko ne nastrada.

Dobro, neka iduća godina odnese što manje, a donese što više Hrvata.

Možda, gledajući finale ''Kutije šibica'', proslavi mnogobrojne male ljude, ''heroje ulica'' koji će donijeti nove pomake u društvenom angažmanu. Neka bolesni ozdrave, samci pronađu svoje obitelji, nezaposleni poslove, a da svima porastu primanja. Da smo uspješni u umjetnosti, sportu, znanosti. Političari neka se osvijeste i konačno učine nešto dobro za svoju domaju. Vrijeme da ne uništi naše usjeve i voćarstvo, a da ljeto bude na korist svima nama. Dobri da smo sa susjedima, da se razumijemo i odbacimo zavist, taštinu i sebičnost.

Na kraju, puno ljubavi, zdravlja, sreće i osobnog uspjeha vam želim, pa da se čitamo i nagodinu, u mojoj jubilarnoj desetoj novogodišnjoj kolumni. Neka nam je svima sretna 2019. godina!

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.