SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIVATIZACIJA
 
Nekoliko zainteresiranih za preuzimanje Croatia Airlinesa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.02.2019. - 09:28:38
ZAGREB - Croatia Airlines spreman je za privatizaciju, potvrdio je ministar Oleg Butković te će uskoro na sjednici Vlade biti donesena odluka o Povjerenstvu koje će pratiti postupak pronalaska strateškog partnera.

Neslužbeno, zainteresiran je njemački fond 4K Invest koji je već preuzeo Adriu Airways, a interesiraju se i pojedine kineske kompanije te poljski LOT.  Pri tome je bitno naglasiti da aviokompanije izvan EU mogu imati najviše 49 posto udjela u nekom avioprijevozniku iz Unije. 

Vlada bi ovih dana trebala odabrati financijskog savjetnika za razradu modela dokapitalizacije i pronalaska strateškog partnera. Dvostupanjski natječaj za tog savjetnika raspisan je još u rujnu prošle godine, a kako je nedavno pisao Večernji list, na njega su se javile renomirane svjetske tvrtke poput Deloittea, AT Kearneya, PwC-a, Boston Consulting Groupa te DBV-a koji je u konzorciju s hrvatskim PBZ-om.

Croatia Airlines u 2018. je ukupno prevezao 2,17 milijuna putnika, što je rekordan broj putnika u povijesti tvrtke i dva posto više u odnosu na 2017. godinu, objavili su u siječnju iz CA. Prošle je godine na međunarodnim letovima Croatia Airlinesa prevezeno 1,64 milijuna putnika, što je tri posto više nego godinu prije, dok se putnički promet na domaćim letovima zadržao na istoj razini kao i 2017. godine (ukupno 526.578 putnika).