SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVOZ RADNIKA
 
Nemamo Hrvate za napuštene alate
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 25.03.2018. - 21:11:16
KOLUMNA - Nakon autobusa slijedi siva zona. Balkan je oduvijek bio inovativan po pitanju neprijavljena rada.

Prema novim istraživanjima Hrvatska je postala meta lovcima za rad na crno. Albanci pa i Ukrajinci, zamislite, kojima je daleko gore nego nama, odlučili su potražiti sreću tamo gdje ni Srećko više nije dobrodošlo ime. Stavivši sve na crno zaigrali su rulet s inspektorima nadajući se da će im to donijeti brzu zaradu i rješavanje financijskih problema u svojoj domaji. Naravno da tek sad slijede prljave igre poslodavaca koji ih zavlače u isplatama krvavo zarađenog novca.

Istina, većina poslodavaca želi legalan oblik poslovanja, no stvorio se prazan balon u ponudi i potražnji radnika zbog kojeg su poslodavci prisiljeni ući u sivu zonu. Jednostavnim rječnikom rečeno; nemamo Hrvate za napuštene alate. Radnici iz zemalja izvan EU vide ovdje svoju priliku za ulov u mutnom. Ne otkriva se tu Amerika.

Dok smo i mi bili tek isprdak s juga Europe isto smo osmišljavali načine na koje ćemo prevariti Nijemce i potegnuti koji euro za ratu kredita. Dok ćeš u Njemačkoj lakše izdržati kaznu za ubojstvo nego za ovakav vid prevare, u nas poslodavac bez po muke iskešira 30.000 kuna kazne da mu se ne bi zatvorio posao. A što će kad radnika nema ni za lijek. Eto, tip koji ima posao s krovnom izolacijom već godinama traži radnike preko oglasa. Nitko mu se ne javlja. Što bi netko gacao po crjepovima za 40 kuna po satu? I tako taj očaj prelazi u gotovo sve sfere društva. I ako biste pomislili da je najveća siva zona u građevinarstvu, varate se.

Zapravo je to uslužna djelatnost; od frizera do kuhara, čistačica, sobarica itd. Nema nas. Raselili smo se, a poslodavci ne žele dignuti cijenu rada. Burza rada je nesmiljena. Nitko ne želi raditi da bi preživio, a svi želimo živjeti kao prosječan europski građanin. Osjetili smo ugodu punih polica u trgovinama, mogućnostima koje imamo kao građani EU, želimo putovati, uživati, a život u Hrvatskoj se pretvara u jad i bijedu gdje za dobitak čujete samo u reklamama Hrvatske lutrije. Začarani krug nas je doveo u zonu totalnog rizika gdje će poslodavci ići na sve ili ništa da bi zadržali svoje tvrtke u Hrvatskoj. Je li rješenje u tome da se promptno propišu kvote za uvoz radnika pod strogo reguliranim uvjetima, ili pak još rigoroznije kazne za one uhvaćene u mutnom, tko će ga znati.

Radnici izvana kapaju svakodnevno na upražnjena mjesta na kojima Hrvati ne žele raditi. Pisali smo o autobusima radnika koji dolaze s istočne strane. Orijent-acija je neminovna, a i ojačat će kreativnost i domišljatost malog hrvatskog građanina da prevari sistem. Sistem se pretvorio u debelu krmaču koju netko treba hraniti. Opet, državi je potrebna likvidnost, visoko potrošačko društvo, akumulacija znanja i rada. Puno je stavki koje treba razriješiti i ubrzati protok legalnog novca koji neće odlaziti u treće zemlje. Nažalost, Markov trg to ne dira. Oni će idućih osamnaest dana u hladan pogon.

Naradili se i umorili vlastodršci. Lijepo će s obiteljima sjesti za bogate trpeze, a hrvatski radnici će guliti negdje vani, dok će u nas neki obespravljeni radnik Albanac raditi za mizeriju i moliti se da mu bude isplaćena plaća, da ga nitko ne prevari i ne uhvati u radu na crno.

Rad na crno je u progresiji kao i odlazak Hrvata u pečalbu. Dok se mijena krvna slika radnika u Hrvatskoj, dotle se još uvijek broje krvna zrnca preostalih legalnih građana kojima političari ne dopuštaju ulazak u 21. stoljeće. Neki bi spaljivali vještice, neki bi nazad u šumu, a neki bi otvarali logore. Samo, vrijeme neumitno teče, i dok neosviješteni dušobrižnici lažnih moralnih načela licemjerno strepe nad sudbinom Hrvata, stvarnost je takva da slobodno možemo, mi preostali, organizirati bdijenje nad Hrvatskom koja još uvijek nije umrla, ali ju održavamo na aparatima. Pa i kroz sivu zonu kao nužno zlo za kakvo takvo funkcioniranje umiruće države.