SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SCENARIJI
 
Nemoguć opstanak Konzuma u sadašnjem obliku
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 09.04.2017. - 12:40:01
ZAGREB - Sasvim je jasno da će Konzum morati proći dubinsko restrukturiranje kako bi opstao na tržištu.

Posljednjih dana dobro informairani izvori koji su pristutni na dogovirma za spas Agrokora ukazuju upravo na taj scenarij.

Ono što je nekad bio dragulj u Todorićevoj kruni, danas je uteg koji je Agrokor zapravo bacio na koljena.

Kako je SEEbiz prije neki dan i pisao, glavni direktor za restrukturiranje Antonio Alvarez u jednom od svojih prvih obraćanja hrvatskim vjerovnicima koji traže rješenje za tešku situaciju poručio je kako Agrokor pati od sindroma preinvestiranja uz skupo zaduživanje. Cijeli niz proizvodnih kapaciteta prevelik je za hrvatsko tržište, dok je prema prvim procjenama više od 50 posto prodajnih mjesta Konzuma neprofitabilno, što nije ni previše čudno uz postojeću konkurenciju i činjenicu da trgovine nisu standardizirane, što je česti prigovor Konzumu. Taj dramatični podatak ukazuje koliko bi restrukturiranje moglo biti izuzetno bolno.

To pokazuju i posljednji dostupni podaci, oni iz 2015. godine. Konzum je u 2015. ostvario rast prihoda te je i dalje najznačajniji trgovac na malo u Hrvatskoj, no njegov je tržišni udjel, odnosno zbirni tržišni udjel Konzuma i Mercatora-H, smanjen s 30-35 posto, koliko je iznosio u 2014. U grupi 10 najvećih, u odnosu na stanje iz 2014., Spar bilježi najveći dvoznamenkasti postotni rast, a ulaskom u segment tzv. kvartovskih trgovina, Spar je postao drugi trgovac po prihodu maloprodaje u Gradu Zagrebu, pokazuje analiza AZTN-a.

Struktura ukupnog tržišta maloprodaje u 2015., pokazuje daljnje smanjenje asimetrije odnosno razlike između prvog (Konzum) i drugog trgovca na malo (Lidl).  Lidl je povećao tržišni udjel, kao i Kaufland, koji su oba članovi Schwarz grupe, pa su, promatrano zajedno, najznačajniji konkurent Konzumu. Ta su dva trgovca u 2015. prvi puta ostvarila zajednički tržišni udjel iznad 20 posto.

Alvarez je već najavio da Konzum treba restrukturiranje. Naravno, on radi financijsko restrukturiranje, pa je važna brojka koja će pokazati učinkovitost. A sve analize koje su do sada napravljene pokazuju da to Konzum nije. Stoga su i mnogi domaći konzultanti odavno tvrdili da domaći maloprodajni lanac neće moći dugo opstati. Prevelika je koncentracija trgovina, posebno u većim urbanim sredinama. Sve je to dodatno došlo do izražaja nakon preuzimanja Mercatora. 

Sasvim je jasno da će u tom procesu biti i onoga što Vlada najmanje želi - otpuštanja radnika. Umjesto utjehe recimo samo to kako će se Konzum vjerojatno riješiti manjih trgovina, onih u kojima je zaposlen ipak manji broij radnika. Kako god bilo, na tržištu rada mogle bi se pojaviti tisuće novih očajnika u potrazi za radnim mjestom.