SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LOŠI KREDITI
 
Nenaplativi krediti velik teret i za njemačke i francuske banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 16:04:22
FRANKFURT - Njemačke i francuske banke zajedno su nagomilale gotovo 230 milijardi eura nenaplativih kredita, pokazuju podaci regulatora, razotkrivajući razmjere problema koji pritišće eurozonu u cjelini.

Ukupan iznos nenaplativih kredita u dva vodeća gospodarstva eurozone približio se time talijanskih 260 milijardi eura, primjećuje Reuters. Ujedno razotkriva razmjere problema koji pogađa cijelu Europu iako se banke u Francuskoj i Njemačkoj s njime nose puno lakše zahvaljujući znatno manjem udjelu nenaplativih kredita u njihovom ukupnom kreditnom portfelju.

Nakon Italije, čije su banke na kraju ožujka u bilancama bilježile 262 milijarde eura nenaplativih kredita, najveći su iznosi redom zabilježeni u Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

U Francuskoj su iznosili 160 milijardi eura, u Španjolskoj 139 milijardi a u Njemačkoj 69 milijardi eura.
Slika se mijenja kada se u obzir uzme udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju. Prema tom kriteriju prvo mjesto zauzima Grčka s gotovo polovinom kredita koji nisu servisirani tri mjeseca, pokazuju podaci Europske agencije za banke (EBA).

U Italiji i Irskoj oni čine otprilike jednu osminu, a u Francuskoj manje od četiri posto.

Nastojanja Europske središnje banke (ECB) da 'počisti' tisuću milijardi eura nenaplativih kredita naišla su na žestok otpor talijanskih ali i njemačkih zastupnika u Europskom parlamentu, primjećuje Reuters, zaključujući da problematični krediti prerastaju u najveći izazov za ECB-ov odjel bankovne supervizije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.