SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GUVERNER
 
Neslaganja među vladajućima: Slovenija još bez novog guvernera središnje banke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.09.2018. - 17:44:00
Zadnja izmjena: 25.09.2018. - 20:15:08
LJUBLJANA - Više od pet mjeseci nakon što je ostavku dao bivši guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec Slovenija je još uvijek bez prvog čovjeka svoje središnje monetarne ustanove, a time i bez prava glasa u Vijeću guvernera Europske centralne banke (ECB).

Razlog sadašnje kadrovske pat-pozicije je neslaganje stranaka nove koalicije o tome tko se treba naći na tom mjestu.

Kandidata za novog guvernera predlaže predsjednik države, a u konzultacijama Boruta Pahora sa strankama pokazalo se da nijedan od pet kandidata nema izgleda za dobivanje većine u parlamentu od 46 glasova.

Pahor se odlučio da kao kandidata parlamentu unatoč tome predloži sadašnjeg zamjenika guvernera Primoža Dolenca, ističući da je najstručniji među potencijalnim kandidatima. No, Dolenc ima podršku Socijaldemokrata (SD) Dejana Židana (SD) i Stranke modernog centra (SMC), ali ne i Šarčeve stranke koja preferira kandidaturu Marka Bošnjaka, jednog od viceguvernera i uz Dolenca najizglednijeg kandidata za prestižno mjesto.

Kako u petak navodi ljubljansko “Delo”, u vladu na račun Dolenčeve kandidature dolaze iz njegove ustanove anonimna pisma koja dovode u pitanje njegov integritet, a portal Siol.net navodi čak da postoje sumnje kako je posredovao da tvrtka srbijanskog biznismena Miodraga Kostića dobije dozvolu za vlasnički ulazak u Gorenjsku banku (GB) iako se to nije slagalo s kriterijima slovenskog regulatora jer je Kostićeva tvrtka navodno  povezana s tajnim računima u poreznim oazama.

Kako u komentaru navodi ljubljansko “Delo”, malo je guvernera centralne banke u samostalnoj Sloveniji do sada bilo izabrano bez političkih “prljavih igara”.

Kako dodaje, oko imenovanja petog po redu guvernera središnje banke vode se lobističke interesne borbe vezane na to hoće li državna revizija ubuduće smjeti vršiti reviziju poslovanja Banke Slovenije iz vremena bivšeg guvernera i dokapitalizacije slovenskih banaka, čemu se oštro protivio prijašnji guverner, a zagovarala prijašnja vlada, te hoće li biti priznata “izbrisana” potraživanja vlasnika subordiniranih dionica i obveznica koji su bez svoje imovine ostali u postupku sanacije slovenskih banaka u vrijeme bankarske krize zbog loših kredita 2013. i 2014. koje je provela bivša vlada Alenke Bratušek.

Kako navode slovenski mediji spor oko izbora novog guvernera trebao bi biti okončan do kraja idućeg mjeseca, kad će se znati hoće li prednost dobiti Bošnjak ili Dolenc ili će pak u igru ući netko od sada manje izglednih kandidata iz pozadine.