SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MISTERIJA
 
Nestao šef Interpola
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 05.10.2018. - 14:33:00
Zadnja izmjena: 05.10.2018. - 16:10:50
PARIZ - Francuska policija potvrdila je da je pokrenula istragu o nestanku prvog čovjeka Interpola Menga Hongweija.

Nestanak Hongweija, bivšeg zamjenika ministra u kineskoj vladi i aktualnog predsjednika Interpola, prijavljen je nakon što je prošlog tjedna otputovao u svoju rodnu Kinu. Otad od njega nema ni traga ni glasa.

64-godišnji predsjednik Interpola inače živi u francuskom Lyonu sa suprugom i djecom koji s njim nisu bili u kontaktu otkad je 29. rujna otputovao u Kinu.

Francuska policija potvrdila je Reutersu kako je Hongweijeva obitelj rekla da ga ne uspijevaju kontaktirati ni utvrditi njegovu trenutnu lokaciju.

Meng Hongwei u studenom 2016. izabran je za predsjednika Interpola, međunarodnog tijela koje pomaže policijama širom svijeta prilikom istraga koje zahtijevaju suradnju policija više zemalja.

Ranije je obnašao dužnosti zamjenika ministra javne sigurnosti u Kini i ravnatelja Obalne straže. Mandat na mjestu predsjednika Interpola ističe mu 2020. godine, javlja Independent.

Aktivisti za ljudska prava su, kad je prije dvije godine Hongwei preuzeo dužnost predsjednika Interpola, izrazili zabrinutost zbog njegove bliskosti s kineskom vladom.

"To je nevjerojatno s obzirom na dugogodišnju praksu Kine koja pokušava iskoristiti Interpol kako bi uhitila disidente i ljude koji su pobjegli iz Kine", rekao je tada Nicholas Bequelin, direktor Amnesty Internationala za istočnu Aziju.