SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEOBIČNO
 
New York Times otvorio stranicu na Dark webu
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 28.10.2017. - 12:22:51
NEW YORK - Američki New York Times, jedna od najuglednijih novinskih kuća u svijetu, odlučila se na pomalo neuobičajen korak.

Otvorili su, naime, stranicu na Dark webu, kojoj se može pristupiti samo putem Tor preglednika. Stranica je smještena, kao i ostale na tamnom webu, na vlastitu .onion domenu (www.nytimes3xbfgragh.onion) i do nje se može samo preko kriptirane Tor mreže.

Iz NYT-a pojašnjavaju da su se na ovaj potez odlučili kako bi svi njihovi čitatelji, iz bilo kojeg dijela svijeta, mogli pristupiti stranicama i dobiti kvalitetne i pravovremene informacije – bez obzira na to nalaze li se na nekom području gdje se sloboda izražavanja ograničava. Tor stranice daleko je teže nadzirati i blokirati im pristup, a svi čitatelji koji će se na ovaj način spajati na njihovu Onion stranicu bit će enkripcijom zaštićeni od mogućeg nadzora komunikacija.

Stranice NYT-a na Dark webu i dalje su samo eksperimentalne i kontinuirano se razvijaju, poručuju iz ove kuće, pa još uvijek ne dopuštaju prijavu korisnika i ostavljanje komentara. No, konačni im je cilj na Tor mreži imati potpuno funkcionalnu kopiju svoje osnovne stranice koja postoji na "klasičnom", svima dostupnom webu.