SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAJAM
 
Nexus: Pozajmica Agrokoru nije prelazila 62 milijuna kuna; nevraćeno 40 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.12.2017. - 18:58:53
ZAGREB - Nexus Private Equity Partneri reagirali su u petak priopćenjem na "niz netočnosti o poslovanju fondova pod njihovim upravljanjem i društava u vlasništvu tih fondova", iznoseći kao točan podatak da ni u jednom trenutku iznos odobrene pozajmice Agrokoru nije prelazio 62 milijuna kuna te da je preostali iznos nevraćene kratkoročne pozajmice 40 milijuna kuna.

"Nexus još jednom ističe da u poslovanju fondova pod upravljanjem te trgovačkih društava u vlasništvu ne postoje nepravilnosti koje se neosnovano u medijima stavljaju na teret Nexusu. Stoga odgovorno tvrdimo da u poslovanju nije bilo kršenja niti Zakona o alternativnim investicijskim fondovima niti pravila fondova pod upravljanjem, dok su sve aktivnosti trgovačkih društava kao zasebnih subjekata bile u skladu sa zakonima RH te isključivo na dozvoljenoj komercijalnoj osnovi. Navedeno potvrđuju kako pravna mišljenja tako i međunarodna praksa na razvijenim tržištima te prethodna praksa HANFA-e. Također, pri tome ne postoje nikakvi oblici bilo prijevarnog postupanja, bilo nepoštene poslovne prakse", navodi se u priopćenju Nexusa.

Osvrćući se na medijske napise, iz Nexusa tvrde kako se "netočno navode iznosi kratkoročnih komercijalnih pozajmica koje je društvo Nexus ulaganje d.o.o. u vlasništvu fonda Nexus FGS odobrilo Agrokoru d.d. kao 117,5 milijuna kuna ili 50 milijuna kuna i sl. te da je prostali dug Agrokora d.d. temeljem tih pozajmica 47,5 milijuna kuna".

"Točan podatak je da niti u jednom trenutku iznos odobrene pozajmice nije prelazio iznos od 62 milijuna kuna, dok je preostali iznos nevraćene kratkoročne pozajmice 40 milijuna kuna", tvrde iz Nexusa.

Također navode i kako se "propuštaju navesti objektivne činjenice da je predmetna pozajmica osigurana između ostaloga i zalogom nad imovinom čija tržišna vrijednost je na razini od 95-100 milijuna kuna, dakle višestruko od iznosa duga, te da je stupanjem na snagu Lex Agrokora onemogućena provedba donesenog rješenja Općinskog suda u Zagrebu o ovrsi nad predmetnom založenom imovinom te da bi se u protivnom u potpunosti naplatio predmetni dug Agrokora d.d."

"S obzirom na to da se radi o razlučnom pravu na odvojenoj imovini čija vrijednost višestruko premašuje iznos duga, sasvim je izvjesno da će se predmetni dug u cijelosti naplatiti, neovisno o pravnoj sudbini Agrokora d.d.", poručuju iz Nexusa.

Dodaju i da Nexus redovito, u skladu sa svojom obvezom iz pravila fonda, ulagateljima u fond Nexus FGS (fond za gospodarsku suradnju) dostavlja tromjesečna izvješća o stanju u pojedinim ulaganjima fonda.

Uz napomenu da pravilima fonda nije propisana obvezna struktura takvih izvješća već se, u skladu s dosadašnjom višegodišnjom ustaljenom praksom, izvještava temeljem relevantnosti događaja vezano uz pojedina ulaganja fonda, iz Nexusa navode i kako u izvješću ulagateljima za treće tromjesečje 2016. godine pozajmice Agrokoru nisu posebno izdvojene "budući da u tom trenutku to nije predstavljalo nikakav vanredni događaj ili okolnost, već dio redovnog komercijalnog poslovanja".

"Međutim, čim je u travnju 2017. došlo do iznenadne primjene Lex Agrokora i time tada preostali iznos duga od 40 milijuna kuna postao stavkom koja zahtijeva poseban tretman, Nexus je samoinicijativno sazvao ulagatelje u fond kojom prilikom im je prezentirao oko novonastalih neočekivanih okolnosti vezano uz predmetno potraživanje od Agrokora te je detaljno o pozajmicama izvijestio kako u godišnjim izvješćima ulagateljima za razdoblje do 31. prosinca 2016. tako i u izvješću ulagateljima za prvo tromjesečje 2017.", ističu iz Nexusa.

Izostavljanjem tih činjenica, kako zaključuju, "kreira se posve netočna slika o Nexusu te se na takvim neistinitim i neobjektivnim konstrukcijama javno proziva i presuđuje Nexusu kao počinitelju kaznenih djela te mu time čini iznimna šteta".

ŽDO: Todorić primanjem nezakonitih pozajmica oštetio investitore za 47,5 milijuna kuna

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u četvrtak je potvrdilo da je pokrenulo novu istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna.

Odvjetništvo je objavilo samo dob osumnjičenika, no mediji su ranije objavili da su pod istragom Ivica Todorić, njegov savjetnik i sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma njihovom dioničkom društvu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Šefove Nexusa tereti se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Oni su, prema sumnjama tužiteljstva, sklapanjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog društva.

Sumnja se da su od 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22,5 milijuna kuna, a potom od 25. kolovoza do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u iznosu od 95 milijuna kuna, od čega je dioničko društvo vratilo pozajmice u iznosu od 70 milijuna kuna, objavilo je Državno odvjetništvo.

Pritom je u nevraćenom dijelu dioničkom društvu pribavljena nepripadna dobit od 47,5 milijuna kuna, dok je za ulagatelje čiji novac nije uložen sukladno ugovorima nastupila šteta.

Osumnjičenici su zbog prikrivanja takvog postupanja nisu prikazali pozajmice u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.