SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SVE BOLJI
 
Nezaposlenost u Velikoj Britaniji najniža od 1975. godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2017. - 17:00:39
LONDON - Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji u tromjesečnom je razdoblju, uključujući ovogodišnji siječanj, skliznula na 4,7 posto, najnižu razinu u više od 41 godine, pokazali su u srijedu najnoviji podaci britanskog statističkog ureda.

Usporedbe radi, u zadnja tri mjeseca 2016. godine stopa nezaposlenosti iznosila je 4,8 posto, navodi se u priopćenju statističkog ureda.

"Stopa nezaposlenosti skliznula je na 4,7 posto u tri mjeseca do 31. siječnja 2017. godine ... Na tako niskim razinama nije bila od lipnja do kolovoza 1975. godine", objavio je statistički ured.

Analitičari su očekivali da će se zadržati na 4,8 posto, najnižoj razini u 11 godina, primjećuje AFP.

Novo izvješće statističkog ureda također je pokazalo paralelno usporavanje rasta plaća u drugom gospodarstvu Europske unije, koje se sprema uskoro pokrenuti službeni postupak razdruživanja od Unije.

"Tržište rada trenutno bilježi pristojno poboljšanje, odražavajući otpornost britanskog gospodarstva u drugoj polovini 2016. godine", konstatira Howard Archer, glavni ekonomist za britansko gospodarstvo IHS Markita, londonske istraživačke tvrtke.

"Međutim, značajno usporavanje rasta plaća povezano s jačanjem inflacije izaziva pritiske na potrošače a to će vjerojatno izrazitije pritisnuti gospodarsku aktivnost", dodao je Archer, komentirajući najnovije pokazatelje britanskog statističkog ureda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.