SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UZLET
 
Nije samo bitcoin, snažno rastu i ostale digitalne valute
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.12.2017. - 11:16:54
LONDON - Interes za bitcoin obuhvatio je i druge digitalne valute, poput ethereuma i litecoina, i uvuklo ih u vrtlog moderne zlatne groznice.

Litecoin se ovih dana kreće od 250 do 325 dolara, na početku godine vrijedio je tek četiri dolara.

Litecoin je kreiran 2011. godine, kao alternativa bitcoinu, a funkcionira na decentraliziranoj mreži blockchain, samo što, za razliku od bitcoina, može proizvesti blok informacija, koji uključuje enkriptirane podatke, te detalje o transakcijama, a na svake dvije minute, što je četiri puta brže od bitcoina. Litecoin postoji mnogo duže od drugih alternativa, poput ethereuma and bitcoin cash valute, a, kao i one, može se koristiti za sigurno čuvanje fizičkog novca, koje ne zahtijeva imena korisnika ili detalje o bankovnim računima.

Važno je i da je prilično brži, te zahtijeva manje energije od bitcoina, te i to da su naknade za transakcije znatno niže, obično manje od jednog dolara. 

Ovu digitalnu valutu razvio je Charlie Lee, nekadašnji inženjer u Googleu, i to tako što se zainteresirao za kod bitcoina, te želio o njemu više saznati. Nazvao ga je "srebrom, u odnosu na bitcoin zlato“, a sada je direktor inženjerskog odjela u okviru najveće platforme za trgovinu kriptovalutama – Coinbase. 

Ako se uzmu u obzir sve informacije, rast vrijednosti litecoina bio je ove godine brži od rasta vrijednosti bitcoina. Jedni tvrde da je upravo interes za bitcoin doprinio tome, dok drugi misle da se radi o tome da investitori žele da ulažu u različite kriptovalute, te se bar donekle osiguraju ako jedna od njih doživi krah. Rastu vrijednosti je donekle doprinijelo i angažiranje kreatora valute, budući da se Lee, za razliku od onih koji podržavaju bitcoin, tijekom godine pojavljivao na svim velikim konferencijama, te govorio o značaju litecoina, i njegovim mogućim primjenama. 

Do litecoina se dolazi na sličan način kao i do bitcoina – kupovinom skupog super-računala koje bi se koristilo za rudarenje (što nije realan scenarij za većinu običnih smrtnika, budući da je, pored cijene računala, tu i nezanemarljiv iznos koji bi morao izdvojiti za plaćanje električne energije), ili preko platformi za razmjenu kriptovaluta, te bitcoin ATM-a, koji funkcioniraju kao običan ATM, te omogućavaju uplatu novca koji bi se koristio za kupovinu kriptovaluta.

Naravno, neophodno je i da se otvori digitalni novčanik na sajtovima poput Blockchain.info, te tako stvori prostor za čuvanje kriptovaluta.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.