SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE VESTI
 
Niš: Svečano otvoreno Hematoonkološko odeljenje Dečije klinike, izgrađeno na inicijativu NURDOR-a
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 16.05.2018. - 07:40:49
NIŠ - U utorak je u Nišu svečano otvoreno Hematoonkološko odeljenje Dečije klinike, izgrađeno na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) .

Inicijativa je pokrenuta pre četiri godine. Kamen temeljac postavljen je pre dve godine a u međuvremenu organizovano preko 400 akcija koje su rezultovale današnjim slavljem, povodom završetka I predaje na korišćenje Kliničkom centru Niš.

Objekat je koštao sto miliona dinara, a NURDOR je prikupio 70 miliona kroz humanitarne akcije zahvaljujući mnogobrojnim donatorima, SMS porukama, radu preko hiljadu volontera. Građani su poslali preko 240 000 poruka I sredstvima iz te akcije prikupili veliki deo sredstava. Država je uložila blizu 30 miliona dinara.

Predsednica Upravnog odbora NURDOR-a Joland Korora rekla je da je to najsavremeniji bolnički objekat u Srbiji, po evropskim standardima i po "meri dece, njihovih roditelja i bolničkog osoblja".

"Novo hemato-onkološko odeljenje ima 15 postelja za decu i isto toliko postelja za roditelje. Svaka soba ima svoje kupatilo što nema ni jedna druga bolnica u Srbiji. Odeljenje je po našoj zamisli izgrađeno tako da će deca moći da primaju terapiju dok se igraju", kazala je Korora.

Ona je kazala da u Srbiji svakoga dana jedno dete oboli od raka, a jedno dete nedeljno umre od te bolesti.

Korora je rekla da je NURDOR pokrenuo inicijativu za izgradnju hemato-onkološkog odeljenja u Nišu pre četiri godine, a pre dve godine je postavljen kamen temeljac.

"Krenuli smo sa nula dinara, ali smo uspeli da stignemo co cilja zahvaljujući donatorima i građanima Srbije. Zahvalni smo Upravi Kliničkog centra na podršci i Ministarstvu zdravlja na pomoći oko povraćaja para za PDV i za nabavku dela opreme", kazala je Korora.