SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREGOVORI
 
Nissan pregovara o kupnji udjela francuske vlade u Renaultu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.03.2018. - 20:07:23
PARIZ - Japanska kompanija Nissan navodno je počela pregovore s francuskom vladom u vezi sa kupovinom njenih 15 posto dionica kompanije Renault.

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse koju od 2016. čini i Mitsubishi, jer bi se prema ovoj ponudi vlada odrekla svog utjecaja u Renaultu, a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad Nissanom, prenose neimenovani izvori. Posao je daleko od sklapanja jer ovakve transakcije su pod posebnom lopom zbog politički osjetljivih pitanja, a za vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne dojam o preuzimanju.

Ove spekulacije su demantirali i iz Renault-Nissan-Mitsubishi saveza i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da "istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju mijenjanje odnosa međusobnih udjela vlasništva".

Spekulira se da je u optjecaju čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda nizozemska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju sa bazom u Amsterdamu.

Renault-Nissan konstantno se bori sa planovima o potpunom spajanju još od osnivanja 1999. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme francuska vlada ovo navodno forsira kako bi osigurala budućnostsaveza, koja je prošle godine bila najveći proizvođač automobila na svijetu.

Renault je vlasnik 43,4 posto Nissana, ali je 2015. pristao na ograničenu kontrolu svog većeg partnera. S druge strane, Nissan je trenutno vlasnik 34% dionica Mitsubishija, koji je morao prihvatiti financijsku injekciju konkurenta nakon skandala s lažiranjem rezultata emisije štetnih plinova, i 15% Renaulta.
Prema pravilima Tokijske burze, Renault bi izgubio svoje pravo glasa u kompaniji Nissan, ukoliko bi japanski proizvođač povećao svoj udio u Renaultu na više od 25%.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.