SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORA
 
Niži troškovi rizika poduprli tromjesečne rezultate mađarskog OTP-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 13:53:59
BUDIMPEŠTA - Mađarska banka OTP izvijestila je u petak o osjetno većoj dobiti i prihodima u trećem tromjesečju, uz niže troškove rizika i veće prihode od naknada i provizija a pozitivan doprinos dala je i akvizicija Splitske banke.
U razdoblju od srpnja do rujna banka je poslovala s konsolidiranom dobiti nakon poreza od 79,3 milijarde forinti (254,3 milijuna eura), što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Operativna dobit porasla je šest posto, na 92,1 milijardu forinti.
Konsolidirani ukupni prihodi uvećani su 10 posto, na 202,8 milijardi forinti. Ako se isključi pozitivan utjecaj konsolidacije Splitske banke, stopa njihova rasta iznosila je šest posto, navodi se u izvješću.
Mađarska je banka financijski zaključila akviziciju Splitske banke početkom svibnja. Hrvatsko je poslovanje OTP-a, uključujući Splitsku banku, u trećem tromjesečju ove godine zabilježilo dobit nakon poreza od šest milijardi forinti. U istom tromjesečju prošle godine dobit je iznosila 1,4 milijarde forinti.
Poslovno izvješće mađarske banke pokazuje da je udio inozemnih podružnica u dobiti grupe smanjen u trećem ovogodišnjem tromjesečju na 35 posto, sa 42 posto koliko je iznosio u istom lanjskom razdoblju. Najveću je dobit u trećem tromjesečju ostvarilo OTP-ovo poslovanje u Bugarskoj, od 12 milijardi forinti, iako je ona manja za 23 posto na godišnjoj razini.
Na razini grupe neto prihodi od kamata uvećani su u trećem tromjesečju pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosili su 137 milijardi forinti.
Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 17 posto, na 53 milijarde forinti.
Ukupni troškovi rizika smanjeni su 67 posto, na 4,3 milijarde forinti. Pritom su rezervacije za nenaplative kredite spuštene na 896 milijuna forinti, s devet milijardi forinti koliko su iznosile u istom razdoblju prošle godine.
Na kraju rujna stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 13,7 posto i bila je za pola postotnog boda viša nego na kraju istog prošlogodišnjeg mjeseca.