SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Njemačka dozvoljava bankama prodaju i pohranu kriptovaluta
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 30.11.2019. - 21:35:03
BERLIN - Njemački parlament donio je zakon koji će bankama u Njemačkoj omogućiti prodaju i pohranu kriptovaluta poput bitcoina. Ovo je značajna odluka na području regulacije kriptovalute, koja će vjerojatno imati dalekosežni međunarodni utjecaj.

Novo zakonodavstvo stupa na snagu 1. siječnja 2020. Nakon tog datuma kriptovalute poput bitcoina moći će se kupiti ili pohraniti u njemačke banke koje odluče proširiti svoju ponudu usluga.

Dosadašnji ponuđači prodaje i pohrane kriptovaluta kao što su kriptomjenjačnice poput Bitstamp-a, koje već danas posluju na njemačkom tržištu, morat će podnijeti zahtjev za licencu od regulatora Bafina prije isteka 2019. godine.

Njemački finansijski stručnjaci vjeruju da bi nakon usvajanja novog zakona njihova zemlja trebala postati utočište za ulagače u kriptovalute. Novo zakonodavstvo snažno podržava i BdB, udruženje njemačkih banaka.

Odluka njemačkog parlamenta predstavlja prekretnicu na ovom području i za druge zemlje jer je jedno od prvih, ako ne i prvo takvo zakonodavstvo u svijetu.

Moguće je da će njemački primjer slijediti i druge europske zemlje. Naime, Njemačka se pri pisanju novog zakona oslanjala na "rupu" četvrte direktive EU kako bi spriječila upotrebu financijskog sustava za pranje novca ili financiranje terorizma.

Direktiva trenutno zabranjuje bankama direkno poslovanje u kriptovalutama, ali ne i prodaju ili pohranu kriptovalute.