SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKOK
 
Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz poskočili u studenom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2018. - 11:28:41
BERLIN - Njemačka industrijska proizvodnja i izvoz snažno su porasli u studenom, pokazali su u utorak objavljeni podaci, signalizirajući snažan završetak 2017. godine u najvećem europskom gospodarstvu.

Industrijska proizvodnja poskočila je u studenom za 3,4 posto na mjesečnoj razini, najsnažnije od rujna 2009. godine, izvijestio je državni zavod za statistiku.

U odvojenom su izvješću danas objavili također da je sezonski prilagođeni izvoz u studenom uvećan 4,1 posto u odnosu na prethodni mjesec a porastao je i uvoz, za 2,3 posto, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji.

Time je trgovinski višak u pretposljednjem mjesecu 2017. godine porastao na 22,3 milijarde eura, s 19,9 milijardi eura koliko je iznosio u listopadu.

"Uzlet njemačke industrijske proizvodnje u studenom dobrodošla je potvrda da se gospodarstvo jako dobrog zdravlja približilo kraju 2017. godine a istraživanja signaliziraju nastavak tog trenda i u predstojećem razdoblju", napisala je u bilješci analitičarka Capital Economicsa Jennifer McKeown.

Brojke i poslovni optimizam upućuju na zaključak "da je njemačko gospodarstvo odlično završilo 2017. godinu nakon impresivnog 0,8-postotnog rasta u trećem tromjesečju", dodala je McKeown.

I u ministarstvu gospodarstva i energetike istaknuli su u ponedjeljak da je unatoč blagom padu novih industrijskih narudžbi u studenom, za 0,4 posto na mjesečnoj razini, "druga polovina 2017. godine bila vrlo dinamična".

To bi pak "postavilo temelje za snažan početak nove godine kada je u pitanju industrija", zaključili su u ministarstvu.

Kao razlog blagog pada narudžbi u studenom naveli su pad oscilacijama podložnih narudžbi investicijskih dobara. za 2,3 posto na mjesečnoj razini.