SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano smanjena u lipnju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2017. - 18:11:46
FRANKFURT - Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala u lipnju, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak.

Proizvodnja se u lipnju na mjesečnoj razini smanjila 1,1 posto, nakon što je u svibnju porasla za 1,2 posto, pokazuju cjenovno, sezonski i kalendarski prilagođeni podaci statističkog ureda Destatisa.

Analitičari obuhvaćeni istraživanjem Factseta u prosjeku su očekivali pad za 0,25 posto.

Industrijska proizvodnja pozorno je praćen pokazatelj stanja gospodarstva a proteklih je mjeseci u Njemačkoj rasla, kao i pokazatelji poslovnog, ulagačkog i potrošačkog povjerenja.

Među pojedinim sektorima najviše je u lipnju smanjena proizvodnja kapitalnih dobara, za 1,9 posto. Slijede intermedijarna dobra čija je proizvodnja smanjena 1,2 posto dok je proizvodnja potrošačkih dobara pala 0,7 posto.

Aktivnosti u graditeljstvu pale su 1,0 posto a povećanje je zabilježeno samo u energetskom sektoru, za 1,4 posto u odnosu na svibanj.

Unatoč lipanjskom padu "poslovno stanje u industriji dodatno je poboljšano u drugom tromjesečju", navodi se u priopćenju ministarstva gospodarstva, uz napomenu da je lipanj izdvojeni slučaj te da je u prvih pet ovogodišnjih mjeseci proizvodnja rasla.

"Industrijske narudžbe i pokazatelji poslovne klime signaliziraju nastavak trenda rasta industrijske proizvodnje", procjenjuju u ministarstvu.

Tako su podaci ministarstva za lipanj pokazali rast novih narudžbi u njemačkoj industriji za 1,0 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su uvećane 1,1 posto.

U drugom tromjesečju narudžbe su u odnosu na prethodna tri mjeseca uvećane 0,8 posto, pokazuje izvješće ministarstva, objavljeno u petak.