SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
Njemačka u idućoj godini očekuje manji rast gospodarstva, ali ne i krizu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2019. - 18:27:52
BERLIN - Njemačka vlada snizila je u četvrtak procjenu rasta gospodarstva u idućoj godini, poručivši ipak da najvećem europskom gospodarstvu ne prijeti kriza.

Njemačko bi gospodarstvo po najnovijim procjenama trebalo iduće godine porasti jedan posto, za pola postotnog boda slabije no što su u vladi do sada prognozirali, objavilo je ministarstvo gospodarstva..

Za ovu godinu vlada u Berlinu i dalje očekuje 0,5-postotni rast BDP-a, dodaje se u priopćenju.

"Ekonomska kretanja u Njemačkoj trenutno su podijeljena. No, iako su izgledi trenutno prigušeni, gospodarska kriza ne prijeti", stoji u priopćenju ministra gospodarstva Petera Altmaiera.

"Izvozno orijentirana industrija pod pritiskom je zbog trgovinskih sukoba, brexita i neizvjesnosti u vanjskogospodarskom okruženju. No, unutarnja je konjunktura i dalje netaknuta, zaposlenost i prihodi rastu a građevinski sektor i dalje bilježi snažan uzlet", konstatira ministar Altmaier.

Dodaje ipak da je kompanijama potrebna snažnija podrška vlade.

"Treba nam politika usmjerena na rast, s poreznim rasterećenjima i smanjenjem birokratskih obaveza, tržišnim rješenjima za energetsku tranziciju ulaganjima u tehnologije budućnosti i pojačanim naporima na području digitalizacije", pojašnjava ministar.

Procjenjuje ujedno da će nepovoljni trendovi u međunarodnoj trgovini vjerojatno uskoro dosegnuti dno, nakon čega bi trebao uslijediti oporavak.

"U skladu s procjenom međunarodnih organizacija inozemna će potražnja ponovo ojačati a njemačka izvozna industrija ponovo će se osoviti na noge", dodaje.