SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Njemačka vlada s proizvođačima dogovorila produljenje programa subvencija za kupnju električnih vozila
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.11.2019. - 20:00:41
BERLIN - Njemačka vlada i udruženje automobilske industrije postigli su dogovor o produljenju zajedničkog programa subvencioniranja kupnje električnih vozila, izjavili su za dpa izvori iz vlade

Iznos subvencija bit će uvećan a program isplate produljen za pet godina, do kraja 2025. godine.

Poticaji za kupnju električnog vozila uvedeni su prije tri godine i prema aktualnom programu dostupni su do kraja iduće godine, podsjeća dpa.
Kancelarka Angela Merkel, nekoliko ministara i premijera saveznih zemalja, kao i čelnici udruženja automobilske industrijie VDA i proizvođača automobila, dobavljači i sindikati okupili su se u ponedjeljak u Berlinu na "sastanku na vrhu autoindustrije" kako bi razmotrili opcije za ulazak električnih vozila u široku upotrebu.

Dogovoreno je da će bespovratni poticaji kupcima električnih automobila koji stoje manje od 40.000 eura biti povećani za 50 posto, na 6.000 eura. Za 'plug-in' hibride u tom cjenovnom rangu kupci će ubuduće dobivati subvenciju od 4.500 eura, umjesto trenutnih 3.000 eura.

Prema novome planu koji je na uvid dobila dpa, vlada u Berlinu i autoindustrija ravnopravno će dijeliti troškove subvencija.

Uoči samog sastanka bilo je neizvjesno hoće li obje strane i dalje sudjelovati u sufinanciranju programa. Potom su u ponedjeljak navečer iz Volkswagena signalizirali da su spremni sufinancirati i novi program rabata prema dosadašnjoj formuli, izvori bliski sudionicima sastanka kazali su za dpa.

Njemačka vlada i proizvođači automobila u aktualnom su programu subvencija sudjelovali s po 600 milijuna eura, podsjeća dpa.
Uz subvencije za kupnju električnih vozila, među glavnim temama sastanka bile su i opcije za ubrzanu izgradnju mreže punionica električnih vozila širom zemlje – što se smatra ključnim čimbenikom za uspjeh električnih vozila u budućnosti.

Njemačka trenutno ima oko 21.000 stanica za punjenje električnih automobila, znatno manje od milijun koliko bi ih prema riječima kancelarke Merkel trebala izgraditi u idućem desetljeću.

Pred jučerašnji sastanak kancelarka je u Volkswagenovoj tvornici u Zwickauu nazočila pokretanju proizvodnje Volkswagenova električnog vozila ID.3, prvog modela za koji je u planu masovna proizvodnja.

Tom je prilikom Merkel obećala da će vlada poduzeti značajne napore kako bi proširila mrežu punionica za električna vozila širom Njemačke.