SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODACI GOVORE
 
Njemačka zaradila na pomoći Grčkoj
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 21.06.2018. - 09:29:11
BERLIN - Financijska pomoć posrnuloj Grčkoj ispala je dobar posao za Njemačku.

Naime, Nijemci su od 2010. godine samo na programu pomoći Grčkoj zaradili 2,9 milijardi eura. Profit je ostvaren kroz kupovinu grčkih državnih obveznica u okviru 'Securities Market Programme' Europske središnje banke. 

I dok mnogi dvoje u moralnost ovakvog modela "pomoći", analitičari ukazuju na činjenicu da je u trenutku otpočinjanja krize njezin financijski utjecaj bilo jako teško procijeniti, pa su ti paketi pomoći nosili i prilično visoke rizike. Situacija je dovela do mjera Europske središnje banke, ali i velike potražnje za njemačkom financijskom imovinom na koju su kamate pale i gdje se već zaradilo u velikim razmjerima.

Jednako tako, treba znati i da su kamate u tim zaduživanjima bile i znatno niže od onih po kojima se Grčka ranije zaduživala. Sretna je okolnost za Grčku da je upravo od Njemačke pribavljala novac jer ga Njemačka kao najjača europska ekonomija pribavlja po jako povoljnim uvjetima. 

Grčka je od 2010. primijenila stotine reformi kako bi uz pomoć međunarodne financijske pomoći izišla iz krize. To je podrazumijevalo smanjenje mirovina desetak puta te pad prosječne zarade za oko jednu četvrtinu.

Vlade eurozone, u suradnji s MMF-om, do sada su već tri puta spašavale Grčku ukupnim iznosom većim od 240 milijardi eura, a Njemačka je tome doprinosila s gotovo 30 posto.

Za trenutni program, kojeg vodi stalni fond spašavanja EU pod nazivom Mehanizam europske stabilnosti (ESM), Njemačka je osigurala 21.7 milijardi eura od ukupno 80 milijardi za spašavanje Atene, kao i daljnjih 168 milijardi eura jamstva.

ESM, sa svojim prethodnikom EFSF-om, posjeduje više od polovice ukupnog duga Grčke.