SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBVEZNICE
 
Njemačke obveznice blago se oporavljaju
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 14.05.2015. - 09:22:01
ZAGREB - Jučerašnji dan na inozemnim tržištima protekao je razmjerno mirno.
Jučer su izašli podaci po kojem je francuska ekonomija rasla više od očekivanja u prvom tromjesečju, sukladno slabijem euru i niskim cijenama nafte na svjetskom tržištu. Cijena njemačkog Bunda rasla je po prvi put u zadnja tri dana, uz novo izdanje 10-godišnje obveznice po prinosu od 0,65% pri čemu su ukupne ponude premašile traženi iznos od 3 mlrd. eura. Poticaj rastu cijena pri tome je došao od znakova da bi rasprodaja uslijed koje je izgubljeno oko 400 mlrd. dolara s obvezničkih tržišta mogla početi jenjavati.

Spread između 10y Bunda i američkog desetogodišnjeg duga nalazio se na razini od 159bb što je najmanji spread od početka ovog mjeseca. Prinos na referentni američki dug pao je na 2,24% prije nego je SAD prodao 24 mlrd. dolara vrijedne papire. Isto tako cijene američkih desetogodišnjih obveznica rasle su nakon podataka o maloprodaji koji su ostali nepromijenjeni u travnju (najveći rast u ovoj godini) i nakon nagađanja da će rast maloprodaje od 1,1% također biti poticaj FED-u da razmisli o podizanju kamatnih stopa.

Od ostalih podataka Italija je također izdala ukupno 7 milijardi eura novih obveznica dospijeća od 2018. do 2046. godine. Hrvatski eurobondovi napokon su dan završili s blagim padom prinosa, odnosno rastom cijena nakon nekoliko dana vrlo velike volatilnosti na svjetskom tržištu.