SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BOLJE PROGNOZE
 
Njemački ekonomisti znatno povisili procjene rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2017. - 07:20:15
FRANKFURT - Njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka znatno je podiglo procjene rasta njemačkog gospodarstva za 2017. i 2018. godinu, no upozorilo i da novu vladu čeka veliki angažman radi zaštite gospodarstva od budućih rizika.

Najveće europsko gospodarstvo trebalo bi porasti za dva posto u ovoj godini i za 2,2 posto u idućoj godini, procijenilo je vijeće u opsežnom izvješću na 460 stranica, objavljenom u srijedu.

Time su značajno podignute njihove procjene iz ožujka, kojima su za ovu godinu procjenjivali rast od 1,4 posto, a za iduću blago višu stopu od 1,6 posto.

"Njemačko je gospodarstvo u snažnom uzletu", napisali su, i to u toj mjeri da bi moglo biti u opasnosti od "pregrijavanja", odnosno od toga da bi moglo rasti po bržim stopama od onih koje će moći održati u duljem roku.

No, snažan rast zasad nudi mnoštvo opcija novoj njemačkoj vladi za modernizaciju najjačeg europskog gospodarstva, dodali su stručnjaci.

Ekonomisti su čelnike savjetovali da smanje javni dug, ukinu ili smanje neke poreze, ponajprije za srednju klasu, te stvore inovacijama poticajno okruženje za digitalno gospodarstvo.

Svojevrsni "solidarni dodatak" uveden radi pomoći u podmirenju troškova vezanih za njemačko ujedinjenje nakon 1990. godine, trebalo bi ukinuti, poručuju gospodarski stručnjaci.

Također, upozoravaju da se već mogu vidjeti nestašice kvalificiranih radnika u određenim područjima, što je rizik koji će rasti budući da se pripadnici njemačke baby boom generacije spremaju otići u mirovinu idućih godina.

Političari djelomice mogu otkloniti taj problem tako što će olakšati pomiriti zahtjeve posla i obiteljskog života, poboljšati obrazovanje i stručnu izobrazbu te olakšati kompanijama zapošljavanje ljudi s nužno potrebnim vještinama iz inozemstva, poručuju stručnjaci.

"Različite stranke vide određen savjet svaka na svoj način", komentirala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon što je dobila svoju kopiju toga izvješća.

Provedba savjeta stručnjaka nije uvijek samo politička, kao što je očigledno ekonomska... moramo pronaći pravu ravnotežu između poreznih rasterećenja poticajnih za rast i fiskalne razboritosti i opreznosti, smatra Merkel.