SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVOZ
 
Njemački izvoz stabilizirao se na kraju trećeg tromjesečja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2019. - 12:24:43
BERLIN - Njemački izvoz stabilizirao se krajem trećeg tromjesečja ali će idućih mjeseci tek umjereno rasti zbog usporavanja svjetskog gospodarstva i tvrdokornih trgovinskih rizika, priopćilo je u četvrtak ministarstvo financija.

„Izvozna aktivnost blago se oporavila pred kraj trećeg tromjesečja", konstatira ministarstvo financija u najnovijem mjesečnom izvješću.

Upozoravaju ipak da ankete o poslovnom raspoloženju i industrijskim narudžbama upućuju na zaključak da će trgovinska razmjena i u predstojećem razdoblju biti prigušena.
„S obzirom na slabljenje svjetskog gospodarskog rasta i na tvrdokorne vanjske rizike (za trgovinu), vjerojatno ćemo i dalje svjedočiti tek umjerenom rastu izvoza", procjenjuju u ministarstvu.
Izvozno orijentirana njemačka industrija desetljećima je bila snažan pokretač rasta najvećeg europskog gospodarstva ali u posljednje vrijeme prolazi kroz krizu zbog slabije inozemne potražnje, carinskih sporova potaknutih trgovinskom politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i poslovne neizvjesnosti zbog brexita.
Gospodarstvo pak i dalje ima podršku u osobnoj potrošnji koja se oslanja na rekordnu zaposlenost i rast plaća. Dodatno ga podupiru građevinski sektor i državna potrošnja, bilježe u ministarstvu.
Njemačko je gospodarstvo jedva izbjeglo recesiju u trećem tromjesečju, bilježeći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini za 0,1 posto zahvaljujući osobnoj i državnoj potrošnji i građevinskom sektoru.
Ured za statistiku objavit će u petak detaljnije podatke o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji će ponuditi jasniju sliku o doprinosu inozemne potražnje, državne i potrošnje kućanstava, te ulaganja u privatnom sektoru.