SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KANDIDAT
 
Njemački mediji: Plenković kandidat za Tuskova nasljednika u Vijeću EU
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 25.05.2019. - 11:25:36
BERLIN - Goste je u minhenskom Kongresnom centru na završnom predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP) dočekivala limena glazba, kako to i priliči skupovima koje organizira lokalna bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU). Na kraju krajeva, glavna uzdanica EPP-a na ovogodišnjim izborima za Europski parlament Manfred Weber je CSU-ov kadar.

No limena glazba je bila jedini folklorni detalj koji je ukazivao na to da se spektakl održava u Bavarskoj. Sam predizborni skup je prošao u visokotehnologiziranoj atmosferi po uzoru na američke predizborne skupove, popraćen dramatičnim visokobudžetnim spotovima, plesnim točkama i svjetlosnim efektima.

Pred oko 2.000 odabranih gostiju redali su se gosti koji su više manje ujedinjeno ponavljali hvalospjeve na račun „špicenkandidata" Webera. Njemačka kancelarka i donedavna šefica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel je hvalila CSU-ovog političara i njegove sposobnosti da spaja krajnosti. „Europa treba graditelja mostova kakav je Weber", poručila je Merkel. I inače je glavna poruka europskih pučana pred same izbore jasna: borba protiv ekstremista oba krajnja politička spektra i pozivanje na jedinstvo umjerenih, građanskih snaga unutar Europske unije.

Pučani su već odavno spoznali da im desni populisti mogu najviše pomrsiti račune. Višestruko ukazivanje govornika na Austriju kao primjer što se može dogoditi ako se ulazi u saveze s desnim populistima na dramatičnosti je dobilo kada se shvatilo da skupu neće prisustvovati dugo najavljivani Sebastian Kurz koji se video porukom javio iz Beča poručujući da je trenutno zaokupljen „događajima kod kuće" što je, s obzirom na to da mu u ponedjeljak u parlamantu prijeti iskazivanje nepovjerenja, poprilični eufemizam.

No nije samo upozoravano na opasnost s desnog spektra. Predsjednik EPP-a Joseph Dahl je u jednom trenutku u igru čak ubacio i marksiste koji žele „uništiti Europu".

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković je tu bio nekako neutralan pa je govorio samo o „demogozima koji nemaju pojma što je Europa". Hrvatski premijer je bio i jedini koji je ovog poslijepodneva ukazao i na kršćanske korijene kojih građani Europske unije moraju biti svjesni. A u govor je ubacio i prvog hrvatskog predsjednika kojeg je svrstao u isti red s tvorcima Europske unije. Nakon Plenkovića, koji se skupu obratio na njemačkom i engleskom, na pozornicu je došao Bojko Borisov, još jedna pučanska uzdanica iz novih EU članica, koji je na bugarskom uglavnom isticao zasluge svoje zemlje u obrani vanjskih granica Unije.

S izostankom Sebastiana Kurza i nenajavljenim pojavljivanjem političke legende Lecha Walese, završni skup EPP-a u Münchenu je dobio još istočniji touch. Ovaj sastav, prema Janisu Emmanuilidisu iz briselskog think-tanka European Policy Center nije iznenađujući.

„Europski pučani na ovaj način žele još jednom istaknuti jednistvo, jednistvo istoka i zapada Europske unije koje je posljednjih godina pretrpjelo popriličnu štetu zbog sukoba s političkim čelnicima Mađarske, Poljske ili Češke. Zato pozivanjem Borisova i Plenkovića žele još više naglasiti taj „WE" u WEber („MI"), predizbornom sloganu Manfreda Webera", rekao je Emmanuilidis za DW.

S druge strane EPP na ovaj način osigurava podršku za svoju borbu za predsjednika Europske komisije, smatra Emmanuilidis. Jer, kako se u više navrata moglo čuti u petak u Münchenu, prava borba za Webera počinje nakon ove nedjelje i izbora za Europski parlament. Weber je, naime, jedan od najizglednijih kandidata u borbi za šefa Europske komisije.

Weber se bori za možda najvažniju poziciju koja će ostati slobodna nakon izbora ovog vikenda. No slobodno će ostati još nekoliko važnih funkcija. Angela Merkel je prije nekoliko dana jasno dala do znanja da ne stoji na raspolaganju za funkciju predsjednice Vijeća EU-a a isto tako niti za bilo koju od drugi top pozicija. Dolaskom u Zagreb i pozivanjem na završni skup u München, vrh EPP-a je dao do znanja da u obzir za jednu od funkcija dolazi i Andrej Plenković koji je do sada u nekoliko navrata odbacivao ovu mogućnost. No na rubu skupa u Münchenu opet se ime hrvatskog premijera spominjalo u ovoj konstelaciji.

„On je dobra rezerva", rekao je jedan bavarski političar s EU-iskustvom u razgovoru s novinarima.

Njemačka novinska agencija (dpa) u petak navečer je glasinama dala dodatnu težinu po kojima bi na mjesto predsjednika Vijeća EU-a Donalda Tuska ponovno mogao doći jedan istočnoeuropski političar. I tu se na prvom mjestu spominje Andrej Plenković.

Njemački mediji špekuliraju da bi Weber na kraju, zbog mnogih kompliciranih konstelacija koje se prije svega temelje na odbijanju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da izbor padne na onog kandidata kojega podrži većinski klub u EU parlamentu, mogao ostati praznih ruku.